Crossover fúvósokra

  •  
  •  
  •  

A karácsonyi vásár második hétvégéjének különleges vendége a Fourtissimo zenekar. A csapatot négy kecskeméti testvér, Valéria, Márton, Gyula és Bence alkotja. A különleges crossover kvartett tagjai öt-hat évesen kezdték zenei pályafutásukat, azóta gyakorlatilag megállíthatatlanok.

Mind a négyüket édesapjuk, Kuna Lajos tanította rézfúvós hangszerekre, és az első pillanatoktól kezdve együtt muzsikáltak, így igen korán kézenfekvővé vált egy együttes alapítása. Fokozatosan vált számukra játékból életcéllá a zene. Első jelentős sikerüket 1993-ban aratták a Nemzetközi Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Találkozón, ahol rögtön Nívódíjjal jutalmazták tudásukat. Ekkor az együttes legidősebb tagja csupán tizenegy éves volt! Két évre rá részt vettek a Passauban megrendezett nemzetközi rézfúvós kamarazenei versenyen, ahol fiatal koruk ellenére a felnőttek mezőnyében megnyerték Passau város különdíját.

Innentől rendszeres fellépői voltak a hazai ifjúsági és kulturális műsoroknak. Közben komolyzenei kurzusokra, fesztiválokra jártak, ahol a szakma legelismertebb tanáraitól, művészeitől tanulhattak.1997-től műsorukat kiegészítették tánccal, így kialakítottak egy, a világon teljesen egyedülálló show-műsort, amellyel egy új és meghökkentő műfajt teremtettek. Azóta a Fourtissimo sikert sikerre halmoz. 2005-ben Bács-Kiskun megyében elnyerték a Prima Primissima díjat.

A zenekar tagjai fontosnak tartják, hogy minden stílusban otthonosan mozogjanak, alkossanak, játsszanak, mivel nem szeretnék a repertoárjukból kihagyni egyik műfaj remekeit sem. Tapasztalták, hogy a hallgatóság nem különbözteti meg az úgynevezett komoly-, illetve könnyűzenei műveket, csupán idő és alkalom befolyásolja, hogy mikor mire van szükség. „Merülj el a felhőtlen vidámság és egy igazán jó dzsessz-rock-funk buli hangulatában, és térj vissza mindennap!” – szól szlogenjük. Műfajokat keresztező, úgynevezett crossover muzsikájukat december 8-án 17 órától hallgathatják meg az igazi zenei csemegére vágyók.

G.R.