Csábító, de veszélyes a szökőkút

  •  
  •  
  •  

Május eleje óta csobog a Szent István téri szökőkút a Városháza mellett. A nagy melegben csábító a pancsolás, de számos fertőzés forrása lehet és a csúszós kő miatt rendkívül balesetveszélyes is.

Mindennapos látvány a kánikula idején, hogy kisgyerekek és kutyák fürdőznek együtt a Szent István téri szökőkútban. A kút vízében való strandolás azonban több szempontból is elkerülendő. Nemcsak balesetveszélyes a csúszós kövön szaladgálás, de számos közegészségügyi veszélyt is rejt a fürdőzés. Dr. Homor Zsuzsanna fővárosi és megyei tisztifőorvos kérdésünkre elmondta, hogy nem javasolt a köztéri kutakban hűsölés. “A szökőkutakat nem fürdőzésre tervezték. Azok vizének minőségét hatóságunk nem vizsgálja. Könynyen szennyeződhetnek, mivel bárki piszkos lábbal, vagy bármilyen bőrbetegséggel belemehet a szökőkutak medencéjébe, ezáltal szennyezi azokat. Ugyanakkor a szökőkutak bármilyen hulladékkal, állati ürülékkel is szennyeződhetnek (pl. kutya-vagy madárürülék), így a szökőkút vize különböző fertőzések forrása lehet” – mondta a tisztifőorvos.

(antosa)


A Szent István téri szökőkút egy 10 m3-es tartályból nyeri a vizet, ami egy keringtető rendszer segítségével cirkulál, csak 2-3 havonta van szükség vízcserére. A nagyobb szennyeződésektől ugyan folyamatosan tisztítják a vizet egy szűrő segítségével, ez azonban a fertőzésektől nem véd.