Csak az MSZP mondott nemet

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Napló egyenként kérdezte meg a Derce Tamás által felkért három kuratóriumi tagot, vállalják-e a tisztséget a volt polgármester által létrehozandó alapítványban. “Nagy megtiszteltetés, hogy az életműdíjban részesülő Derce Tamás rám is gondolt. Meglepett a felkérés, de örömmel vállalom a feladatot, szívem szerint való munka” – mondta Fericsán Kálmán a kuratórium civil tagja. Bartók Béla, a Fidesz által delegált másik tag szerint az MSZP politikai érdekből fordít hátat az újpesti gyerekeknek.

Mint ismert, Derce Tamásnak az újpesti képviselő-testület február 8-án Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat adományozott. Az ehhez tartozó életjáradékot a kitüntetett nem használja fel, hanem átutalja a hátrányos helyzetű újpesti gyerekeket támogató alapítvány számlájára. A három felkért kuratóriumi tag közül csak Belán Beatrixtól, volt szocialista alpolgármestertől nem kaptunk választ, helyette az MSZP-frakció hárította el Derce Tamás felkérését. Bartók Béla,a Fidesz frakcióvezetője és Fericsán Kálmán pedagógus örömmel vállalta el a kuratóriumi munkát.

„Szívem szerint való” Újpesti életműdij
Fericsán Kálmán nyugalmazott testnevelő tanár, az Újpesti Városvédő Egyesület tagja személyében civilt is jelölt Derce Tamás kuratóriumi tagnak.
– Nagy megtiszteltetés, hogy az életműdíjban részesülő Derce Tamás rám is gondolt. Meglepett a felkérés, de örömmel vállalom a feladatot, szívem szerint való munka.
– Milyen elképzelésekkel vág bele?
– Még csak a magam terveiről beszélhetek, sem az alapítványt tevővel, sem a kuratórium többi tagjával nem beszéltem, nem egyeztettem. Nagyon friss a felkérés. Pedagógusként jól tudom, sajnos sok szegény gyerek van Újpesten, jó helyre kerül majd az alapítványi segítség. Az életműdíjból befolyó összeg mellett minden bizonnyal mások is támogatják majd a nemes célt, az alapítvány számlájára több millió forint érkezhet évente. Ennek szétosztása nagy felelősség. Az iskolák igazgatóinak segítségével informálódom, hány diák szorul segítségre. Vannak családok, ahol pár száz forintos többletjövedelem miatt nem számíthatnak például segélyre. A gyerekek helyzete a mérvadó. Tisztességes munkát, a nyilvánosság által is nyomon követhető döntéseket ígérhetek. 

Az MSZP politikai érdekből hátat fordít az újpesti gyerekeknek

Bartók Béla, az újpesti Fidesz frakcióvezetője:
Két okból is elfogadom a megtisztelő felkérést. Egyrészt azért, mert az alapítvány létrehozása híven mutatja, hogy Újpest erős közösséget alkot. Azt fejezi ki, hogy nálunk az együttműködésen van a hangsúly, ami feltétlenül pozitív irányt mutat, és ez maximálisan támogatandó. A másik ok pedig az alapítvány célja, a hátrányos helyzetű újpesti gyermekek támogatása szintén olyan ügy, amely mellé gondolkodás nélkül oda kell állnunk – ezt talán indokolnom sem kell, miért.
Természetesen mindenki maga dönti el, vállalja vagy nem vállalja, hogy segítse az alapítványt.
Az alapítvány működése és a megvalósítandó célok, a rászorulók támogatása nem bal és jobboldal kérdése, nem politikai ügy, éppen ezért sajnálattal értesültem arról, hogy az MSZP ezúttal sem volt képes felülemelkedni napi pártpolitikai érdekein. Döntésükkel egyaránt hátat fordítanak az összefogásra épülő újpesti közösségnek, tradícióinak, de ami ennél sokkal súlyosabb, a hátrányos helyzetű az újpesti gyerekeknek is. Meg kell jegyeznem, nem ez az első eset sem Újpesten, sem országosan. Bebizonyították, bármire képesek, hogy a kormányt ellehetetlenítsék akár külföldön is. Ennyiben tehát nem lepett meg, hogy Újpesten is az itt élők, a támogatásra, segítségre szoruló fiatalok ellen fordulnak.

MSZP: nem veszünk részt az alapítványban

Az Újpesti Napló megkereste Belán Beatrix képviselőnőt, elvállalja-e a felkérést, hogy a tagja legyen alapítvány kuratóriumának. A szocialista politikus helyett a pártja válaszolt, amelyet szó szerint közlünk.
„Az életműdíjjal és az életjáradékkal kapcsolatosan az MSZP Budapesti és Újpesti Szervezetének közleményei az irányadóak. Bár hivatalos felkérést nem kaptunk, a közlemények tartalmából következően a helyi MSZP és tagjai a hivatkozott alapítvány kuratóriumában nem kívánnak részt venni.MSZP Újpesti – Káposztásmegyeri Szervezete”
(Mint ismert, az MSZP képviselői nem jelentek meg az képviselő-testület február 8-i ülésén, amikor a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj adományázásáról és szakrendelő önkormányzati kezelésbe vonásáról született döntés.)