Csak úgy van értelme beszélni, ha őszintén és tisztán beszélünk!

  •  
  •  
  •  

Sok tekintetben rosszabb a helyzet, mint amire számítottak, de sok tekintetben sokkal jobb is – hangzott el meghívottak, vállalkozók, érdeklődők előtt, a BKIK újpesti tagcsoportjának Vállalkozói Klubján

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Wintermantel Zsolt, nyitó beszédében megköszönte Keztyűs József, leköszönő kerületi BKIK tagcsoportvezető eddigi munkáját, egyben köszönetet mondott a kamarai közösség Újpestért végzett eddigi tevékenységéért. Kifejezte azon reményét is, hogy az eddig gyümölcsöző együttműködés a jövőben is megmarad.

Csak úgy van értelme beszélni, ha őszintén és tisztán beszélünk – mondta Wintermantel Zsolt. – Nincs könnyű helyzetben a város. Durván 600 milliós lyuk tátongott a költségvetésen az átadás-átvételkor. Felültervezték többek között az iparűzési adóbevételeket, miközben egyes kiadásokat alulterveztek. Még mindig vannak eltűnt, vagy be nem érkezett számlák.
Sajnos az önkormányzat is belesimul abba a gazdasági helyzetbe, amelyben az ország is van. Mindenképpen ésszerűsítésre van szükség – jelentette ki a helyzetet ismertetve a polgármester.

Hogyan tudja az önkormányzat javítani a pozícióit?  - tette fel a kérdést Wintermantel, hozzátéve, hogy az eddigi vállalkozástámogatási rendszer teljesen működésképtelen volt. Jó példa erre, hogy tavaly összesen négyen tudták sikeresen igénybe venni. A polgármester úgy látja, a legnagyobb segítség, ha olyan intézkedéseket hoz a városvezetés, amelyek hatásaként széleskörű vásárlónövekedés valósul meg. Ennek érdekében a következő képviselő-testületi ülésen a polgármester olyan javaslattal áll a városatyák elé, amely ingyenes reklámlehetőséghez juttatja a helyi vállalkozásokat. Azok a cégek, amelyek újpestiek szélesebb körét szolgálják ki, jó lehetőséghez jutnak ezzel. Nagyon sok olyan értékes vállalkozás van ugyanis, akikről nem is tudnak a vásárlók, ezért inkább máshol vásárolnak.. Ezt szeretnénk megszűntetni, bízunk abban, hogy ez egy jó lehetőség – magyarázta Wintermantel Zsolt.
A helyi vállalkozásfejlesztés célját szolgálja az is, hogy a tervek szerint a komolyabb feladatokat, zöldterületek, intézmények karbantartását, a jövőben az önkormányzat saját cégén keresztül, elsősorban helyi vállalkozások bevonásával végezteti majd el. Az új rendszer célja, hogy helyzetbe hozza a lokális cégeket. Helyben akarjuk megoldani a feladatokat. Van épp elég munkahelyi problémával küszködő polgártársunk, akiknek sokat számíthat, ha az önkormányzat helyben teremt ilyen formán munkalehetőséget – mondta az új városvezető, aki segítséget kért a „belvárosi helyzet” kezeléséhez is. Sokféle érdek és ellenérdek feszülhet majd egymásnak ugyanis az új parkolási szabályozás kialakításakor. Biztosítsunk-e ingyenes és egész napos parkolási lehetőséget a vállalkozónak, és ezzel foglaljuk el a helyet a vásárlók elől, vagy tegyük kényelmesebbé a vásárlók életét ezzel, és járuljunk hozzá a helyi vállalkozók sikeréhez – ismertette az egyik dilemmát a Vállalkozói Klub vendége.
Mindenesetre meg kell oldani, hogy kiszorítsuk a területről azokat, akik mintegy P+R parkolóként használják a környéket. Ennek érdekében felmérik a parkolóállományt és ennek alapján tesznek majd javaslatot az új parkolási rend kialakítására – tette hozzá.

A polgármester arról is tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy megújítják a Közterület Felügyeletet is, annak érdekében, hogy a város biztonsága legyen a középpontban, és ne a rossz konfliktuskezelés. Rendnek kell lenni, mert vannak olyan területek, ahol rettenetes állapotok uralkodtak el – mondta Wintermantel. A közbiztonság javítását szolgálja az is, hogy a polgármester tájékoztatása szerint tervezés alatt van egy rendőrszálló kialakítása is. A régi Hotel Reál átépítésének tanulmányterve már készül. Itt 15-20 lakrészt alakíthatnának ki, ami azért fontos, mert jelen állapot szerint mintegy 20-30 rendőr hiányzik folyamatosan az újpesti kapitányság állományából. A rendőrszálló lehetővé tenné, hogy több rendőr teljesíthessen szolgálatot a kerületben.
A lakásépítési programhoz nagyban számítunk a Széchenyi tervre – ismertette a polgármester az erre vonatkozó elképzeléseket. Természetesen minden pályázati lehetőséget megragadunk és, ha nyerünk, folytatjuk a lakásépítési programot – mondta, hozzátéve, hogy az előző Széchenyi Tervből is épültek itt lakások, többek között a Fecske-ház is.

Wintermantel Zsolt, kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 3-as metró építését, a Főváros Közlekedésrendszer Fejlesztési Tervében a hosszú távú fejlesztések közé sorolta az előző városvezetés. Ezt akkor sikerült a középtávú fejlesztések közé soroltatni a VEKÉ-vel együttműködve. Még azt sem látni azonban, hogy a 4-es metró hogyan fog megvalósulni. – mondta a polgármester, aki azonban biztos benne, hogy ebben a ciklusban nem lesz Káposztásmegyerig meghosszabbított metró. A helyzet megoldása érdekében dolgozunk azon, hogy a Káposztásmegyeri vonalon a városrész mellett létesüljön egy vasúti megálló, ezzel olyan lehetőséget teremtve, amellyel elővárosi vasúti közlekedéssel 8-10 perc alatt el lehet jutni a Nyugatiba – tette hozzá.

Az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek eladásáról szólva Wintermantel Zsolt elmondta, hogy e tekintetben korábban olyan döntés született, amely szerint üzlethelyiséget az önkormányzat nem ad el. A polgármester úgy vélte, nem életszerű és nem indokolt ezt fenntartani. Elkezdtük felmérni és kijelölni azokat a területeket, amelyek esetében a jövőben is megmarad ez a tiltás. Amint ezek a területek kijelölésre kerültek, az ide nem tartozó üzleteket egyedi mérlegelés alapján eladhatóvá tesszük majd, ám ez az egyedi elbírálás nyilván nem azt fogja jelenteni, hogy mindent eladunk – hangsúlyozta a polgármester.

Wintermantel örömmel támogatta a BKIK tagcsoportjának javaslatát, amely szerint a tavalyi átadás mintájára legyen hagyomány, hogy a helyi legrégebbi vállalkozók kapjanak évente elismerést. Olyan emberekről van szó, akik csendben, nem a reflektorfényben és nem is az elismerésért végzik tevékenységüket a közösségért – mondták a kezdeményezők. A polgármester arra kérte a kamarát, hogy tegyenek javaslatot a díjazás módjára, rendszerére, az odaítélés kritériumaira. Örömmel vette és támogatta a javaslatot, hiszen a tavalyi, első ilyen díjátadáson maga is részt vett. Ennek azonban nem állhat középpontjában az Önkormányzat! Ennek a szakmán belül kell maradni, hisz ott van a legjobb helyen – hangsúlyozta.