Családi hétvége világraszóló eseménnyel

  •  
  •  
  •  

Az előrejelzés szerint napsugaras, szép őszi hétvége előtt állunk, a programajánlatunkban a családi programoké a főszerep. Szombaton Újpest világraszóló esemény kapcsán kerül előtérbe: Sándor István szalézi vértanút avatják boldoggá a Szent István-bazilika előtti téren, sok száz újpesti hívő és a világ minden tájáról érkezők jelenlétében.

Világraszóló ünnep
A hétvége a helyi egyháznak, a Clarisseumnak és a szaléziaknak, továbbá túlzás nélkül az egész katolikus közösségnek világraszóló ünnepe az újpesti Sándor István szalézi vértanú boldoggá avatása. A boldoggá avatás szombaton a budapesti Szent István-bazilika előtti téren fél tíztől zajlik, a felkészülést tanúságtételek, imádságok, énekek követik. Fél tizenegykor kezdődik a szentmise és a boldoggá avatás, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Kiállítás Sándor István emlékére
Újpest régóta készül az eseményre, hetek óta látogatható az Utolsókból lesznek az elsők című dokumentumkiállítás a világ második legnagyobb szerzetesrendjéről és Sándor István szalézi vértanúról az Ifjúsági Házban. A tárlat még a hétvégén is nyitva tart, mindennap 9-től 18 óráig.

Játszótér is őrzi emlékét
Kisgyermekesek családi programja lehet pénteken a vértanú Sándor István szalézi szerzetesről elnevezett, az önkormányzat által felújított játszótér felkeresése, amely a Szigeti József utca 17–19–21., 23–25–27. számú házak ölelésében található.

Gyermekes családoknak
Szombaton 10 órától a Majorka Színház vendégeskedik a Megyeri Klubban a Pártás királylány című darabjával, a kicsinyek nagy örömére. Az ősz témakörében Családi játszóval várja a látogatókat szombaton 10 és 13 óra között az Ifjúsági Ház. A sport jegyében szervez szombaton és vasárnap Mozdulj rá! hétvégét az Aquaworld Budapest Élményfürdő.
Vasárnap szüreti mulatsággal várja a gyermektáncházba látogatókat a Bem Néptáncegyüttes és az Ady Endre Művelődési Ház.

M.É.Z . Káposztásmegyeren
Szombaton 20 órától éjfélig a M.É.Z. együttes ír–skót koncertje és táncháza várja a publikumot a Karinthy Frigyes Művelődési Házban.
Nemzetiségi est
Az Újpesti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szombaton 17 órára a Sumarton Kulturális Egyesületet hívta nemzetiségi estjére az Ady Endre Művelődési Házba.

Szabadban, jó levegőn a Tarzan™ Parkban
Továbbra is várja a lurkókat és a felnőtteket a Tarzan™ Park, Magyarország egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja, amely rendkívül népszerű továbbra is. A siker egyik záloga, hogy az újpestieket kedvezményes jegyár várja a lakcímkártya felmutatásával. A park őszi akciókat is kínál. 15 fő feletti, szervezett iskolai vagy óvodai csoportok részére például 650 Ft/fő jegyárral, kifejezetten újpesti 15 fő feletti csoportok esetében 500 Ft/fő jegyárral kalkulálhatunk. Hétfőtől péntekig a megvásárolt gyermekjegy mellé a kísérőjegy ajándék. A közel kéthektáros parkban a gyerekek szórakozását és biztonságát játékmesterek felügyelik. A Tarzan™ Park megközelítése ideális kerékpárral is. A bejáratnál kényelmes és korszerű kerékpártárolókat alakítottak ki. A park szülinapi partik színtere lehet, a Tarzan Terasz zsúrokra is kiválóan alkalmas. (Cím: IV., Tábor u. 28. Nyitva tartás: mindennap 9-től 18 óráig.)

Játék után: Tarzan kedvenc fagyija
A Tarzan™ Parkban mutatták be nyáron az újpesti cukrászdák azt a tejes alapú babánfagylaltot, amelyet rétegzett csokoládé tesz még különlegesebbé. Az édesség a Tarzan kedvenc fagyija elnevezést kapta, és kapható a Vadgesztenye cukrászdában, a Harangvirág cukrászdában, az Édes-gyömbér cukrászdában, a Horváth cukrászdában, a Sorrento cukrászdában, az Andretti Pizzéria és Fagyizóban, valamint az Orosz cukrászdában. Az édesség kimondottan újpesti specialitás, egy kellemes séta alkalmával is megkóstolható, ajánljuk ehhez bármelyik felsorolt cukrászdát, még a hideg idő beállta előtt.

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely
reggel 6 órától 14 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.
Az Újpesti Naplóban is megjelentetett szeptemberi programnaptárral ellentétben vasárnap nem lesz Piac-Placc, hiszen a program a piac- és vásárcsarnok szombati napjához kötődik.

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.

Időszaki kiállítások Újpesten

A vizuális művészet kedvelőit váró tárlatok:
Fábri Tibor újpesti képzőművész kiállítása az Újpest Galériában, október 27-ig látogatható.
Cakó Ferenc kiállítása várja október 27-ig a látogatókat az Újpest Galériában. A tárlat 40 évi alkotómunkából nyújt át ízelítőt.
Káposztásmegyeren Csurgai Éva grafikusművész kiállítására várják az érdeklődőket a Karinthy Frigyes Művelődési Házban, október 22-ig.
A turizmus világnapja alkalmából az Aquaworld Budapest Élményfürdőben tekinthető meg a Lételemünk, a víz című dokumentumkiállítás, amely a városnapi Újpest galériabeli tárlatból készült válogatás. Megtekinthető: október 30-ig.
Záruló tárlat: Utolsókból lesznek az elsők – dokumentumkiállítás a világ második legnagyobb szerzetesrendjéről és Sándor István szalézi vértanúról. Látogatható mindennap 9-től 18 óráig. Október 20-ig az Ifjúsági Házban.

Állandó kiállítások

Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Nándor, vasárnap Vendel és Artúr nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.