Csaló áldozatait keresik

  •  
  •  
  •  

Csaló, gázoló, rabló és családon belüli erőszak. Rendőreinknek ismét akadt dolga.

A fényképen látható személy repülőjegy vásárlás céljából több személytől csalt ki pénzt, majd sem a repülőjegyet, sem a pénzt nem adta vissza a sértetteknek. A nőt 4 rendbeli, kisebb kárt okozó csalás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a IV. kerületi Rendőrkapitányság előadója. A nyomozás során fény derült arra, is, hogy a nő több alkalommal nagyobb összegű pénzt kért kölcsön magánszemélyektől, melyeket nem adott vissza nekik. Akinek sérelmére a fényképen látható személy bűncselekményt követett el, hívja a IV. ker. Rk-t a 231-3400, vagy a 231-3400/187 mellék telefonszámon.

2011.09.02.-án egy Volkswagen típusú fehér színű szgk a Munkásotthon u. 18 sz. irányából, nagy ívben, balra szeretett volna kanyarodnia az István útra, az  Árpád út  irányába. A munkásotthon 18 sz. alatt kihelyezett forgalmi jelzőlámpa zöld jelzését követően ő elindult az előtte haladó autó mögött, majd kanyarodásba kezdett a fenti irányba. Kanyarodás közben azt tapasztalta, hogy amint az előtte haladó szgk. az István úton – az Árpád út felé vezető forgalmi sávokon felfestett- a Munkásotthon utat összekötő zebrára ért, hirtelen irányt változtatott. Ezt követően a gk vezető észlelte, hogy a fenti helyen felfestett gyalogátkelőhelyen egy férfi lép az szgk.-ja elé, akit előzőleg nem látott a gyalogátkelőhelyen, az előtte haladó szgk. irányváltoztatásának köszönhetően, és elütötte a gyalogost. A gyalogos sérülései előre láthatóan nyolc napion belüliek .

2011.09.02. –án 18 óra 25 perckor a Bp. IV. ker. Erkel Gyula utca és a Klauzál utca kereszteződésében egy idős hölgy nyakából kitépték a 80.000,- Ft. – 100.000,- Ft. körüli értékű arany nyakláncát. Az elkövető 30-35 év körüli, kb. 185 cm magasságú, sovány testalkatú, sötét bőrű, rövid hajú roma származású személy, akin fehér póló és rövid sötét színű nadrág volt. A férfi a sértettel beszélgetésbe elegyedet, hirtelen egyetlen határozott mozdulattal kitépte a fenti arany nyakláncot a nyakából, majd a Deák Ferenc utca irányába futva távozott.

A családon belüli erőszak széles körben tapasztalható társadalmi jelenség, ugyanakkor sajnálatos módon a mai napig „jól őrzött titok”, vagyis a szakemberek és a statisztika elől is nagyrészt rejtve maradó jogsértés. Újpesten is több esetben érkezik családon belüli erőszakról bejelentés az Rk-ra. Nem csak a rendőrség, hanem több civil szervezet is segítséget tud nyújtani a bajba jutottaknak. A rendőrségen belül az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya a terület felelőse, a helyi munkát a rendőrség áldozatvédelmi referensei végzik.

Segítségért lehet fordulni a Központi Hivatalhoz e-mail: www.kih.gov.hu, 1145 Budapest, Róna u. 135., 1/460-4700.

Az egész országra kiterjedő hatáskörrel, 1989 óta a Fehér Gyűrű Közhasznú Alapítvány segíti a bűncselekmények áldozatait. A központi iroda Budapesten található (Szt. István krt. 1., tel.: 312-2287), de e-mailen is elérhetőek fehérgyuru@t-online.hu, vagy megtalálhatóak az interneten: www.fehergyuru.eu.
Telefonos segítséget az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) nyújt. A szolgáltatás kizárólag telefonos ügyfélszolgálat, mely az ország területén belül, a nap 24 órájában, vezetékes és mobil telefonról is ingyenes zöldszámon hívható: 80/20-55-20. Az OKIT elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a családon belüli erőszak áldozatainak és szükség esetén gondoskodjon az áldozatok elhelyezéséről.
Más civil szervezetek az áldozatok meghatározott körének biztosítanak támogatást. Az ESZTER Alapítvány (Alapítvány az Erőszakos Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára – tel.: 1/466-9872, postacím: 1525 Pf. 41., www.eszteralapitvany.hu) elsősorban a szexuális jellegű bűncselekmények elszenvedőit, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen tel.: 80/505-101, postacím: 1447 Budapest Pf. 502., www.nane.hu) az áldozattá vált nőket segíti.