Csalók és kábítószeresek rendőrkézen

  •  
  •  
  •  

Három újpesti mellett további nyolc eset írható azoknak a csalóknak a számlájára, akik a megkárosítottak hozzátartozóinak orvosi kezelésére hivatkozva csaltak ki pénzt és valutát kínáltak cserébe, amelyet végül nem adtak át. Rajtuk kívül kábítószer terjesztőket is fogtak a rendőrök, a drogot egy számzáras széfben találták meg a fagyasztóban.

A két csaló először útbaigazítást kért a későbbi sértettektől, majd a páros férfi tagja telefonhívást színlelve azzal csalt ki pénzt tőlük, hogy útbaigazítóik hozzátartozóját baleset érte – ismertette az eseteket  Horváth Szabolcs őrnagy, az újpesti rendőrkapitányság vezetőhelyettese.

– Százötven, legfeljebb háromszázezer forintot kértek el a sértettektől, azzal, hogy csak dollár van náluk, amit odaadnának cserébe. A náluk lévő valutát megmutatták és egy táskába tették, amit átadtak a megkárosítottnak, azonban a pénzt – hatvanöt egydollárost – az utolsó pillanatban kivették belőle – folytatta Horváth Szabolcs. Hozzátette, az egyik sértettnél nem volt otthon elég pénz, ezért még a bankba is elkísérték.

A szlovák állampolgárságú nőt és férfit végül Letenyénél fogták meg a rendőrök. A páros ellen Romániában már elfogatóparancsot adtak ki, Magyarországon összesen tizenegy, hasonló módszerrel elkövetett csalást követtek el, ebből hármat, köztük az elsőt Újpesten. Jelenleg előzetes letartóztatásban vannak, nem tettek vallomást.

Ugyancsak az újpesti rendőrök munkája nyomán sikerült megfogni azokat a kábítószer fogyasztókat, akik a szomszédos XV. kerületből költöztek át újpesti lakcímükre.

Itt a hűtőszekrény fagyasztójában egy kulcsra zárt széfben, gondosan becsomagolva találtak több mint egy kilogramm marihuánát az egyenruhások. Ezen kívül öt szemeteszsáknyi, hatóanyagot tartalmazó kóró is előkerült a lakásból, továbbá feltehetően saját fogyasztásra tartott fehér port – valószínűleg speedet – is találtak ott a rendőrök.

M. Orbán A.