Csillogó-villogó kikötőnk lesz

  •  
  •  
  •  

Húszpercenként négy BKV-hajó közlekedik jövő májustól Újpest és a Milleniumi Városközpont között.

A Rákóczi hídig háromnegyedóra alatt lehet majd lehajózni, onnan Újpestig egy órás lesz a hajóút. Az új kikötő a Váci út és az Árpád út torkolatában lesz,  kivilágítják, gránit burkolatot fektetnek le, padokat tesznek ki és a zöldterületet is kicsinosítják.

A BKV. Zrt. a nyertes 444 millió forintos uniós pályázata részeként alakítja ki az Újpesti kikötőt. Ennek jegyében a rakpartot már ledíszkövezték és jövő nyárig még sok látványos fejlesztés lesz az Árpád úti Duna- part szakaszon. Tágas utasvárót építenek, padokat, szemétgyűjtőket, utastájékoztató vitrineket helyeznek ki.

Áprilisra elkészül a kikötő megvilágítása és térfigyelő kamera figyeli majd a kikötő teljes területét. A kikötőt övező zöldterület is rendezik, cserjéket ültetnek és befüvesítik a területet. A bejáró híd elé gránit burkolatot tesznek.

A kikötőhöz tartozó kikötőpontont és bejáró hidat tavasszal helyezik majd ki, az üzembe helyezési eljárás várhatóan 2012. áprilisában lesz, hajókat ettől az időponttól fogadhat a kikötő. A pályázat kikötőfejlesztéshez nyújt forrást, járműbeszerzésre nem ad lehetőséget, így a BKV Zrt. egyelőre jelenlegi hajóival szolgálja ki az új újpesti vonaljáratot. Ez azt jelenti, hogy 100, 130 vagy 150 fő befogadására alkalmas, termes személyhajók közlekednek majd Újpestre a Dunán. Középtávon azonban szükségesnek látják új hajók beszerzését, így néhány éven belül már új hajókkal utazhatunk a Dunán egészen a Rákóczi- hídig.

A kikötő, sőt a Duna vízállásától függően részlegesen maga a hajójárat is akadálymentes lesz. Könnyen meg lehet majd közelíteni tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral egyaránt. A kikötő a FUTÁR projekthez, azaz  a huszonegyedik századi Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszerhez is kapcsolódik majd.

Egy órás hajókázás a Művészetek Palotájáig
A BKV újpesti hajójárata a délelőtti és délutáni csúcsidőben húsz percenként közlekedik majd. A hajók hegymenetben, Újpest irányában egy óra, míg völgymenetben, a Millenniumi Városközpont irányában háromnegyed óra alatt teszik majd meg a tizenegy és fél kilométeres utat. A járatot a BKV tarifarendszerébe illeszkedő díjakkal lehet majd igénybe venni az április 30 – tól augusztus 29-ig közlekedő hajókon.
Tóth Timi