Csiribiri Halász Judittal

  •  
  •  
  •  

„Csiribiri csiribiri zabszalma – négy csillag közt alszom ma” – énekli Weöres Sándor versét évtizedek óta Halász Judit. Február 2-án, vasárnap ismét hallhatják az újpesti lurkók is az Adyban.

Ez volt az első vers, amelyet a kicsiknek énekelt Halász Judit, Bródy János zenéjével. Aztán jött a többi dal, a legnagyobb költők verseivel, József Attilától Nemes Nagy Ágnesig, Kányádi Sándortól Varró Dánielig. A művésznő dalain generációk nőttek fel. Akik egykor kisgyermekként énekelték lelkesen az Almaszószt, ma már gyermekeiket, sőt unokáikat viszik Halász Judit koncertjeire. A Kossuth-díjas színművész már fél évszázada a Vígszínház tagja, de sosem okozott gondot neki, hogy sokan énekesnőként ismerik.

– A színház a mesterségem, a hivatásom, de nagyon sok örömöt okoz, hogy emellett gyerekeknek énekelhetek. Ők ugyanis még nincsenek arra trenírozva, hogy miként kell viselkedni a színházban vagy koncerten. Egy gyerek beszélget, ha nem érdekli az előadás, és tapsol, kiabál, ha érdekli. Természetesen viselkedik. Ezért a gyerekeket a legnehezebb lekötni – meséli Halász Judit. – A gyerekek évről évre cserélődnek, így nem válhatnak unalmassá ezek a dalok. Egy kicsit mindig modernebbre hangszereljük őket, a kor igényeinek megfelelően. Én nagyon szeretek énekelni, a gyerekek meg mindenhol aranyosak. Újpestre is szívesen megyek, mert ott mindig nagyon helyes a közönség – teszi hozzá a művésznő.

Az Ady Endre Művelődési Házban február 2-án délelőtt 11 órától csendülnek fel Halász Judit dalai, legalább annyira a szülőknek, mint a gyerekeknek.

jm.