„Csodatévő rajzok” a gyerekrendelőben

  •  
  •  
  •  

Sebestyénné Cseke Ilona jelenleg a Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola pedagógusa. Az ő fantáziáját, tehetségét, kezeit dicsérik a Görgey úti szakrendelőbe költözött gyermekrendelő gyönyörű belső falfestményei.

– A kislányom 1980-ban született, akivel később a Jókai utcai rendelőbe, dr. Lengyel Zsuzsához jártunk – mesélte az alkotó. – A doktornővel elég jó kapcsolatba kerültünk, s mivel tudta, hogy szabadidőmben gyakran veszek ecsetet a kezembe – a Független Szalon tagja is vagyok -, megkért rá, hogy „gyerekbarát” freskókkal díszítsem fel az egykori rendelő belső terét. Nemrég, amikor összefutottunk, már, mint a Görgey úti gyermek szakrendelő főorvosa bízott meg egy szép feladattal, az új rendelő belső falának díszítésével.

A festmények három hónap alatt készültek el, a gyermeknapra mindent be szerettem volna fejezni. A jeleneteket – Micimackó, a Kisvakond, vagy épp a Hangya és a tücsök című mesék történeteiből – Lengyel Zsuzsa találta ki, az én feladatom a megvalósítás volt. Hétvégeken dolgoztam, de számomra ez valójában nem munka, hanem alkotás, pihenés, szórakozás volt. Nemcsak a váróteremben, hanem a vizsgáló szobákban is hasonló mesék várják a gyerekeket; a bőrgyógyászat, és a gyógytorna rendelőjének díszítése még hátravan, de az eddigi tapasztalatok, visszajelzések szerencsére nagyon pozitívak.

32 éve tanítok és a saját, valamint a csemetéim és tanítványaim példájából is tudom, mennyire fontos szerepet játszik gyermekkorban a mese. Ezek a rajzok csodát tesznek: a mamákat inspirálni kezdik a képek, és mesélni kezdenek, a gyerekek félelme eltűnik, hiszen már nem a fájdalomra, az injekcióra, az esetleg kellemetlen vizsgálatokra koncentrálnak, hanem a mesék varázslatos világára. Sokkal gyorsabban, vidámabban és kellemesebben telik így az idő, Micimackó, Tigris, és a Kisvakond társaságában.