Csúcstechnológia Újpesten

  •  
  •  
  •  

Tarlós István főpolgármester Wintermantel Zsolt polgármester társaságában adta át az Észak-pesti szennyvíztisztító telep ötmilliárd értékű fejlesztését. Ezt követően a Szűcs Sándor Iskola diákjai 150 kecsegeivadékot engedtek a Dunába.

Tarlós István főpolgármester Wintermantel Zsolt polgármester társaságában adta át az Észak-pesti szennyvíztisztító telep ötmilliárd értékű fejlesztését. A Szűcs Sándor Iskola diákjai 150 kecsegeivadékot engedtek a Dunába.
Egy év próbaüzem elteltével hivatalosan is átadták az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telep harmadik fejlesztési ütemének műtárgyait. A Főváros Csatornázási Művek Zrt. beruházásának célja a szennyvízben található nitrogén- és foszfortartalmú anyagok eltávolítása volt, mostantól a telep a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiával rendelkezik.

Tarlós István főpolgármester az ünnepélyes avatáson arról beszélt, a beruházás határainkon túl is érezteti hatását, egészen a Fekete-tengerig. A tisztítás eredménye egyebek között az lesz, hogy megakadályozzák a Duna medrében az aljnövényzet túlburjánzását. Kiemelte: a telep egyszerre 200 ezer köbméter tisztítására képes, ami elegendő négy Debrecen méretű városban keletkezett szennyvíz kezeléséhez. A kecsege telepítésnek azért is örül, mert egy kihaló félben lévő halfajt tudnak ismét meghonosítani a Dunában.
Wintermantel Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, öröm számára, hogy a város ismét egy pozitív ügy részese lehet. „Jó néhány éve csak a problémákkal szembesültünk a telep miatt, ma eljutottunk oda, hogy ez a szennyvíztisztító Újpest büszkesége lehet” – fogalmazott. A polgármester hozzátette, bízik abban, hogy a fővárossal sikerül egyezségre jutni a csatornázási művekhez tartozó, ám kihasználatlan Duna- parti területek átadásáról, amelyet szeretnének az újpestiek számára megnyitni.

Az átadáson jelenlévő Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország az EU soros elnökeként motorja az élővizek védelmének, a Duna menti országok együttműködésének. Ez a projekt legszebb példája a fenntartható fejlődés ügyének a környezetvédelemben.

Palkó György, az FCSM vezérigazgatóra arra tett ígéretet, hogy az elkövetkezendő 50-100 évben az itt élők megelégedésére fogják üzemeltetni a létesítményt.
A megnyitást jelképező szalag átvágását követően az újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola diákjai 150 kecsegeivadékot engedtek a Dunába a telep közelében.

Az 5 milliárd forint értékű beruházás a főváros, a Világbank és az FCSM külföldi tulajdonosának támogatásával jött létre. A projekt 3 évet vett igénybe, a próbaüzem egy évet tartott, mától hivatalosan is működésben van. Hét fővárosi kerület és Óbuda egy részének szennyvízét tisztítja meg, a maradék iszapból biogázt állít elő. Mint a helyszínen megtudtuk, a biogázzal elektromos energiát termelnek, amely teljes egészében biztosítja a telep áramellátását, egy 15 ezer fős kisváros energia szükségletét.
un