Dallamok szárnyán

  •  
  •  
  •  

A nyárvégi időben komolyzenei programokat és családi időtöltésre alkalmasat egyaránt kínálunk. Folytatódik a Szent István téren az önkormányzat által létrehívott Újpesti Dallam Fesztivál, az Egek Királynéja templomban lép fel a Szent Efrém Férfikar. A mozgás szerelmeseit számtalan program várja. Már most szólunk: jövő hét közepétől vasárnap estig az Újpest Városnapokra ajánlatos tartalékolni a szabadidőt.

Újpesti Dallam Fesztivál
Ismét Újpesten lép fel a Fourtissimo Zenekar

Augusztus 23-án, szombaton 17 órától folytatódik a Szent István téren, a Károlyi parkban az Újpest Önkormányzata által útjára bocsátott, nagy sikerű Újpesti Dallam Fesztivál. Ezúttal a négy kecskeméti testvér alkotta, Prima Primissima díjas Fourtissimo Zenekar szabadtéri koncertjével vár mindenkit a Károlyi Park.

A különleges crossover kvartett tagjai: Valéria, Márton, Gyula és Bence öt-hat évesen kezdték zenei pályafutásukat, édesapjuk, Kuna Lajos tanította őket rézfúvós hangszerekre, és az első pillanatoktól kezdve együtt muzsikáltak, így hamar kézenfekvővé vált egy saját együttes alapítása. Első jelentős sikerüket 1993-ban aratták a Nemzetközi Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Találkozón, ahol rögtön nívódíjjal jutalmazták tudásukat. Ekkor az együttes legidősebb tagja csupán tizenegy éves volt! Két évre rá részt vettek a Passauban megrendezett nemzetközi rézfúvós kamarazenei versenyen, ahol fiatal koruk ellenére a felnőttek mezőnyében megnyerték Passau város különdíját.
Innentől rendszeres fellépői voltak a hazai ifjúsági és kulturális műsoroknak. Közben komolyzenei kurzusokra, fesztiválokra jártak, ahol a szakma legelismertebb tanáraitól, művészeitől tanulhattak. 1997-től műsorukat kiegészítették tánccal, így kialakítottak egy, a világon teljesen egyedülálló showműsort, amellyel egy új és meghökkentő műfajt teremtettek. Azóta a Fourtissimo sikert sikerre halmoz. 2005-ben Bács-Kiskun megyében elnyerték a Prima Primissima díjat.
A méltán híres Kuna testvérekkel már decemberben , az Újpesti Karácsonyi Vásáron is találkozhattunk, műfajokat keresztező, úgynevezett crossover muzsikájuk nagy sikert aratott, így bizton állíthatjuk, hogy a jó hangulat ez alkalommal is garantált lesz.
(Az Újpesti Dallam Fesztivál programsorozata szeptember 20-án folytatódik az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és művésztanárainak koncertjével.)


Templombúcsúkoncert az újpesti Egek Királynéja-templomban
 A plébániatemplom vendége a Szent Efrém Férfikar

Az Egek Királynéja-templom augusztusi ünnepének, templombúcsújának várva várt vendégeiként a Szent Efrém Férfikar érkezik Újpestre.
A Szent István téri főplébánia-templomban tartandó koncert időpontja: augusztus 23-a, szombat, 19 óra. A Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője: Bubnó Tamás.
Műsoron: Bizánci himnuszok, Csajkovszkij, Rachmaninov, Stravinsky, Liszt és Kodály művei. A belépés díjtalan.

Kikapcsolódás a Szilas Családi Parkban
A Szilas Családi Parkot hamar megkedveltél az újpestiek, nem csoda hát, ha mindennap „telt házas”. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini KRESZ-pálya, vizes játszótér, piknikpark és huszonötezer négyzetméteres szabad kutyafuttató található itt, mind egy helyen. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon a legmelegebb nyári napokon sem! A vizes játszótér valódi gyermekparadicsom.

Vizes élmények az uszodában
A nyárra a Halassy Olivér Városi Uszoda is nyári külsőt öltött, bátran keressék fel, ha még nem tették volna meg! Napozóterasz, strandröplabda- és tengópálya biztosít remek kikapcsolódást a szabadban kicsiknek és nagyoknak. Újdonság, hogy a város büszkesége  négycsillagos minősítést kapott, és a létesítmény nyári nyitva tartást is bevezetett: egészen augusztus 31-ig vasárnaponként 20 óráig látogatható. Az újpestiek kedvezménnyel látogathatják az uszodát, de ráadás a nyári strandkedvezmény a Halassy Olivér Városi Uszodában, amelynek során az újpestieknek szóló kedvezményes uszodabelépők árát mindennap 17 óra utáni belépés esetén további 25 százalékkal csökkentették, hogy jól záródjon a nap. Az „Újpest, ahol szeretünk élni, és ahol a büszkeség összeköt minket” szlogen szép utalás például az uszoda nyújtotta lehetőségekre.
Az uszoda és benne a rekreációs központ ugyanis minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló.

Hétvégén is Tarzan™ Park és placcs-placc
A Tarzan™ Park, az ország legnagyobb családi játszóparkja az idei szezonban már több mint két és fél hektáros területen várja az újpesti családokat. Nemrégiben új játéktérrel bővült a park. A vizes játékok területén található splashpark a víz szeretetét, a vízhez való szoktatást és az úszás megszerettetését szolgálja. Szakemberek szerint a vízágyúk használata a szem-kéz koordinációjának fejlődésére van jó hatással, mindez pedig azért is fontos, mert óvoda után az iskolakezdés megkívánja többek között az érett idegrendszert, a figyelmet és a mozgás összerendezettségét. A Tarzan™ Park játszóeszközeinek használata pedig mindezt elősegíti.
A Tarzan™ Park zárt, biztonságos, kulturált jellegének, felszereltségének, nem utolsósorban a Tarzan-terasznak köszönhetően ideális helyszíne lehet születésnapi buliknak, csoportos látogatásoknak. Ezekre a park a kicsi és a nagy vendégeit kedvezményes ajánlattal várja, amelyről további információt a www.tarzanpark.hu oldalon találhatnak. ( Szünidei nagyszülői akcióval hétköznapokon 70 százalékos kedvezményt érvényesíthetnek az unokát kísérő nagyik).

Újpestieknek kedvezménnyel
Egyéni gyermek-belépőjegyeket 1850 Ft-ért, felnőttjegyet 1450 Ft-ért, csoportjegyet pedig 800 Ft-ért válthatnak a látogatók, amelyből a lakcímkártya vagy az Újpest Kártya bemutatásakor az újpestiek 25 százalékos kedvezményt kaphatnak. A Tarzan™ Park októberig 9–19 óra közötti nyitvatartási időben látogatható a Tábor utca 28. szám alatt. A parkba érkezőket nagy területű kerékpár- és autóparkoló fogadja.

Szombaton újra Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától nyílik a népszerű Piac-Placc a városháza mellett, a Duna sétányon. A számtalan elárusítóhely garantáltan jó vásári hangulatot és kedvezményes, olykor filléres vásárlást kínál. A gyűjtők, régiséget keresők se maradjanak otthon!

Névnapi emlékeztető
Szombaton Bence és Szidónia, vasárnap Bertalan és Jonatán nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.
Kellemes kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

B.K.