Dán delegáció Újpesten

  •  
  •  
  •  

Szakmai tapasztalatcserére látogatott a dán CPH WEST Szak- és Felnőttképzési Központ 27 fős delegációja szeptember 27-én az Újpesti Kulturális Központba, ahol az előadások és a kölcsönös eszmecsere mellett az újpesti felnőttképzéssel is megismerkedtek.

A látogatást szervező Szövetség, az Életen Át Tartó Tanulásért elnevezésű, azért kérte fel Újpest Város Önkormányzatát a dán delegáció fogadására, mert a külföldi vendégek itt egy mintaszerű önkormányzati hozzáállást és felnőttképzési gyakorlatot ismerhetnek meg. A szakmai tapasztalatcserének az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház adott otthont, ahol az önkormányzat részéről Mátésné Pataki Ágnes, a Művelődési és Oktatási Osztály vezetője köszöntötte CPH WEST Szak- és Felnőttképzési Központból érkezett vendégeket.

Angol nyelven is tolmácsolt köszöntőjében kiemelte, Újpest nagy gondot fordít arra, hogy minél több embert vonhassanak be a felnőttképzésbe, amely elgondolás összhangban van az élethosszig tartó tanulás folyamatával.
A dán delegáció ezután Magyarország földrajzi, gazdasági és oktatáspolitikai adataival ismerkedhetett meg. Utóbbiak közül kiemelendő, hogy 2009-ben a magyar háztartások 55%-ában volt számítógép és használtak számítógépet, azonban három évvel ezelőtt a lakosság 36%-a egyáltalán nem használt computert.

Czégény Ilona, az Újpesti Kulturális Központ igazgatóhelyettese ezután, egyebek mellett, arról beszélt, hogy a szeptemberben megalakult Újpesti Kulturális Központon belül működő Ady Endre Művelődési Ház tevékenységi körének egyik fő pillérét a felnőttképzés adja. – A másik két tevékenységi kör a szórakoztatás, illetve a kulturális vonalat képviselő Újpest Színház és Helytörténeti Gyűjtemény, amelyek elsősorban ugyancsak a felnőtteket szólítják meg – tette hozzá.

A konferencia ezután a kölcsönös tapasztalatcserével, a képzésben részt vevő oktatók megszólalásával folytatódott, az ebédszünetben pedig a jelenleg is tartó középiskolai börzét tekinthette meg a dán delegáció. A program mintegy zárásaként az Újpesti Kulturális Központ egyik telephelyén, az Ady Endre Művelődési Házban tekintik meg, a gyakorlatban hogyan és hol zajlanak a képzések.

A CPH WEST Dánia egyik legnagyobb szak- és felnőttképző intézménye, amely éves szinten csaknem mintegy 3800 fős tanulói létszámmal működik. A CPH WEST szerteágazó kapcsolatrendszerrel bír, nemzetközi, tudás és gyakorlatmegosztó tanulmányutak és csereprogramok keretein belül fogadó félként és résztvevőként egyaránt aktív szerepet vállal.

A programszervező a tizenöt éve Újpesten működő Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért civil szervezet. A szervezet fontos célja a foglalkoztathatóság, valamint a társadalmi befogadás erősítése az egész életen át tartó tanulás gyakorlati eszközeivel. Jelenleg a Szövetség az alapkészségek fejlesztését célzó nyitott tanulási központok országos hálózatának kiépítésén dolgozik.

M. Orbán András