Derce Tamás kapja az újpesti életműdíjat – már videón is megtekinthető a díj átadása!

  •  
  •  
  •  

A képviselő-testület rendkívüli ülésen határozott arról, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat Derce Tamás kapja, aki 20 éven át irányította Újpestet. A leköszönt polgármester a díjhoz tartozó életjáradékból hátrányos helyzetű gyerekeket támogató alapítványt hoz létre.

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. február 8-i ülésén 12 igen 1 nem szavazattal (Szalma Botond, KDNP) arról határozott, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjra első alkalommal Derce Tamást javasolja. Az MSZP és a Jobbik képviselői nem jelentek meg az ülésteremben, és bár ott tartózkodott, távol maradt a szavazástól az LMP-s Perneczky László is. Az előterjesztő, Wintermantel Zsolt polgármester, arra hívta fel a figyelmet, hogy az Újpestet 1990-től 2010-ig vezető Derce Tamás kitüntetésére egész politikai életműve, tevékenysége alapján tett javaslatot. A díj megalkotása és odaítélése mögött Újpest közösségének egyetértése és támogatása áll. Derce Tamás újpesti lokálpatriótaként öt választáson át elsöprő többséggel lett polgármester, minden újpesti polgármestere kívánt lenni, azzá is vált. A bizalomnál, amelyet húsz éven át kiérdemelt, nagyobb elismerést egy városvezető nem is kívánhat magának – fűzte hozzá. Indoklását azzal zárta, Derce Tamás nagy formátumú személyiség, akinek ott a helye Újpest kiemelkedő vezetői között. Úgy lett országosan ismert politikus, hogy csak helyben, Újpesten tevékenykedett, az újpestiekért.

A CIVILEK DÍJA

A polgármester felkérésére dr. Somos András, Újpest díszpolgára szólt az ünnepi ülésen megjelentekhez. A kitüntetettel kapcsolatban arra emlékeztetett, Derce Tamás mindig is szívügyének tekintette a civil szervezetek támogatását, az újpesti közösségek megerősítését. Függetlenül attól, ki honnan érkezett, melyik pártot támogatja, számíthatott a segítségére. Az életműdíj is ennek szellemében jött létre, az újpesti civil közösségek elismeréséről van szó. Somos András azt hangsúlyozta, hogy politikai hovatartozástól, felekezettől, származástól függetlenül, akit megérintett Újpest szelleme, közössége, az újpestivé vált, és ennek megfelelően felülemelkedett a személyes érdekein, hogy tehessen a közösségért.

A SEGÍTSÉG POLITIKAMENTES

Derce Tamást vastaps kísérte, amíg a mikrofonhoz ért. Meghatottan idézte fel első napját a városházán 1990-ben, amikor a Semsey Aladár által használt széket megpillantotta. Mint fogalmazott, annál nagyobb megtiszteltetés nem érhette volna, minthogy Semsey Aladárhoz hasonlítják városvezetői munkásságát. Úgy vélte, legnagyszerűbb dolog, amikor valaki a szülőhelyéért dolgozhat, és hálás azért, hogy ez számára megadatott. Az elismeréshez tartozó életjáradékkal kapcsolatban kijelentette, az általa alapítandó Clarisse Alapítvány számára utaltatja azt át havonta, amely hátrányos helyzetű újpesti gyerekeken fog segíteni.

Az alapítvány névadója, Kornis Clarisse, aki 1870-ben létrehozta az Első Budapesti Gyermekmenhely Egyletet, amely szegény sorsú, árva gyerekeknek adott menedéket. A telephely kialakításában apósa, Újpest alapítója, Károlyi István gróf volt a segítségére, aki 134 kataszteri holdat adományozott e célra. Derce Tamás bejelentette, az alapítvány kuratóriumába Fericsán Kálmánt, az Újpesti Városvédő Egyesület tagját, Bartók Bélát, a Fidesz frakcióvezetőjét és Belán Beatrix képviselőt, korábbi szocialista alpolgármestert kéri fel. Az összefogás jegyében mindkét politikai oldal képviselőinek igényt tart karitatív szerepvállalására, mert meggyőződése, hogy a gyerekek támogatásának, felemelésének ügye nem lehet pártpolitikai kérdés.

Az önzetlen segítségre pedig óriási szükség van, hiszen a rendszerváltozás igazi vesztesei a szegénységbe került gyerekek. Hozzátette, természetesen az életjáradék nem lesz elegendő a nélkülöző újpesti gyerekek támogatására, ezért arra kért mindenkit, aki megteheti, járuljon hozzá az alapítvány céljaihoz.

ÚJPESTIVÉ VÁLNI

Wintermantel Zsolt a szavazás után elsőként gratulált Derce Tamásnak. A teremben lévő számtalan újságíróhoz fordulva megköszönte érdeklődésüket, és arra bíztatta őket, más újpesti közösségeket is keressenek fel. Például nézzék meg a helytörténeti gyűjteményt, látogassanak el az Újpesti Városvédő Egyesület rendezvényeire, az újpesti művészek kiállításaira vagy az újpesti szurkolók körébe, akik saját forintjaikból adják össze, hogy felállíthassák Szusza Ferenc szobrát.

“Én nem vagyok ugyan tősgyökeres újpesti, hétévesen kerültem ide, de úgy érzem, sikerült igazi újpestivé válnom” – mondta a polgármester. Hozzátette, Újpest olyan hely, ahol bárki otthonra találhat, nem számít honnan került ide, az újpesti közösségek tagjai ugyanis egymást erősítik és támogatják. „Mindenki újpestivé válhat, aki megérti a közösség erejét, üzenetét, ez az ünnepi ülés is ezt bizonyította. Remélem, mindenkinek sikerül igazi újpestivé válnia” – zárta szavait a polgármester.

SAJÁT KÉZBE VENNÉ AZ SZTK-T ÚJPEST

A képviselők döntöttek arról is, hogy a kerület vegye át saját kezelésbe a járóbeteg szakrendelőt. Erre azért van szükség, mert így lehetőség nyílhat arra, hogy mintegy 30 év után az épület végül felújításra kerülhet. Erre a célra egyébként Újpest Önkormányzata korábban már felajánlott a főváros számára több százmillió forint önrészt, sőt, a munkák finanszírozását segítő 800 millió forint értékű uniós pályázat előkészítését is kifizette, mégsem történt semmi. A jelenlegi döntés lehetővé teszi, hogy a fővárosi önkormányzatnál a városvezetők megtehessék az ehhez szükséges lépéseket. Nagy István alpolgármester, a javaslat előterjesztője sajnálatosnak nevezte, hogy sem az MSZP, sem a Jobbik nem tartotta fontosnak, hogy ebben a kérdésben szavazatukkal fejezzék ki véleményüket.