Déri Tibor: Újra fel kell lépni az elnyomással, a megosztással szemben

  •  
  •  
  •  

A 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról Újpest Önkormányzata a Városháza mögötti téren emlékezett meg ünnepélyes keretek között.

A Himnusz eléneklését követően Kósa Zsolt színművész köszöntötte a megjelenteket, közte Bedő Katalin és Kanász-Nagy Máté alpolgármestereket, Varjú László és Hajdú László országgyűlési képviselőket, Hajdú Károly rendőrkapitányt, valamint Újpest Önkormányzatának jelenlévő képviselőit.

Ezt követően Újpest polgármestere, Déri Tibor lépett a mikrofonhoz, aki beszédét azzal kezdte, hogy az 56-os forradalom a világ népeinek szimpátiáját is kivívta, a világpolitika azonban a „magyar nép kezét elengedte, majd a szovjet megszállóknak és zsarnok kiszolgálóinak odadobta.” Újpest első embere emlékeztetett rá, hogy Újpest is kivette a részét a forradalomból. A szovjet túlerővel szemben csak ideig-óráig lehetett védekezni, de „akik még élnek és emlékeznek a küzdelemre, elmondják, hogy egy felemelő boldogság volt a részvétel. Egy olyan boldogság, ami a „mindent lehet” érzéssel töltötte be a szívüket. Ők nem harcra készültek, csupán küzdöttek egy szebb, egy boldogabb, egy szabad életért.”

Déri Tibor hangsúlyozta, hogy a jövő nemzedékeiben, akik már a szabadságba születtek bele mindig élénken kell élnie ’56 emlékének, hogy generációkon keresztül fennmaradjon a zsarnokság, az elnyomás elleni szabadságvágy és tettvágy.

„Ezt a tapasztalatot azonban nem a történelemkönyvekből, hanem a ma még élő a forradalmi időszakot megélt szépkorú rokonaink, szomszédaink, polgártársaink történeteiből, a velük való beszélgetésekből tanulhatjuk meg igazán: hogy az ember nem csak kenyéren él, hanem szüksége van szabad levegőre és hitre a boldog és a szabad jövő, a kiszámítható jövő érdekében!

Ezért Újpest mindig plusz megbecsüléssel tekint időseire, rájuk mindig tisztelettel néz, rájuk mindig gondolni fog!” – tette hozzá.

 

 

Újpest polgármestere ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy 64 év után újra fiatal egyetemisták szabadságvágyáról, szabadságharcáról hallani.

„A ma emberének újra harcolnia kell az egyetemek szabadságáért, a sajtószabadságért, a fékek és ellensúlyok visszaállításáért, a bíróságok szabadságáért! Küzdeni kell a megfelelő munkahelyért, a 8 órás munkaidőért, a klímaválságra való felkészülésért, a zöld fordulatért! A többségnek újra fel kell lépnie az elnyomással, a megosztással szemben, véget kell vetnie a gyűlölködésnek és be kell temetnie azokat az árkokat, amit embercsoportok, nemzedékek és családok között ástak, pusztán hatalmi érdekből!”

Zárásként reményét fejezte ki, hogy „újra lesz szabadság a szolgaság helyett, hogy felzárkózunk leszakadás helyett, hogy szeretett hazánkban hamarosan nem eltapossuk, hanem felemeljük az elesetteket!”

Déri Tibor beszédét követően Gál Lea Kamilla, az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulója egy bukovinai keservest énekelt el, majd a BEM Táncegyüttes műsora következett. Végül a megjelentek virágokat helyeztek el az emléktáblánál – az önkormányzat és a pártok képviselői mellett az Újpesti Közművelődési Kör és az Újpesti 56-os szövetség is koszorúzott –, meggyújtották az emlékezés gyertyáit, és elénekelték közösen a Szózatot.

, , ,