Derűs absztrakció

  •  
  •  
  •  

Inasévek címmel nyílt meg Pekó Zsolt önálló kiállítása január 7-én az Ifjúsági Ház Új Galériájában. A kiállítót nyolc éve köti könyvkiadói munkája Újpesthez, ezzel egy időben, 2006-ban kezdett el festeni, autodidakta módon. 2008 óta a Budai Képzőművész Stúdióban fejleszti rajztudását, Bodonyi Ferenc szakmai irányításával. Pekó Zsolt két évvel ezelőtt csatlakozott az Újpesti Művészek Társaságához, amelynek azóta is aktív tagja, az elmúlt években több csoportos és önálló kiállításon vett részt.

Főleg a dekoratív absztrakt kompozíciók foglalkoztatják, műveit sajátos színvilág jellemzi. Képeinek egy része a kubizmus stílusjegyeit idézi, geometrikus, de egyéni, könnyedebb formarendszerrel. Szívesen kísérletezik különböző technikákkal is, egyik kedvelt témája pedig a szép női test.

Most megnyílt tárlata egyszerre összegzés és visszatekintés az első nyolc „inasév” terméséből, a fontosabb állomások figyelembevételével. Így egyaránt látható az annak idején első alkalommal kiállított képe csakúgy, mint a korábbi alkotótáborokban készült munkái, műtermi és szabadtéri alkotások változatos, sokszínű megoldásokkal.

Szabó Tibor Benjámin író megnyitóbeszédében így összegezte az alkotó eddigi munkásságát: „Megköszönöm Pekó Zsoltnak, hogy munkái közreadásával beenged bennünket a világába, és többször aláhúzva rögzítem, hogy mennyire tiszteletet parancsoló számomra az, ahogyan a festészetet szakmának, mesterségnek, elsajátítandó tudásnak is tekinti.”

A kiállítás január 27-ig 9-től 18 óráig látogatható.

M.