Diáktoborzó az UGYIH-ban

  •  
  •  
  •  

Hamarosan dönteniük kell az általános iskola végzőseinek arról, hogy melyik intézményben folytatják tanulmányaikat. Hogy megkönnyítsék a diákok döntését, szeptember 23-26 között börzét tartottak a budapesti és a Budapest környéki iskolák az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

A 18. alkalommal megrendezett programon 33 oktatási intézmény – köztük az újpesti öt önkormányzati középiskola – standokkal, és tájékoztató előadásokkal, pályaválasztási tanácsadással várta a fiatalokat.

Klotz Judit, az UGYIH szervezője elmondta, hogy minden évben meghívják a budapesti, és az agglomerációban működő intézményeket. – Az iskolák profitálnak a rendszeres megjelenéssel, az érdeklődők alaposabban megismerik a lehetőségeket, a rendezvényen részt vevő tanulók pedig, akik iskolájukat képviselik, megerősítik az intézményhez fűződő kapcsolatukat – mondta a szervező.

– Ez a lehetőség rendkívül fontos a kiállítóknak, és azoknak, akik oktatási lehetőséget keresnek – mondta megnyitóbeszédében Belán Beatrix alpolgármester. – Kívánom, hogy mindenki megtalálja azt, amit keres: az intézmények a megfelelő diákokat, a tanulók pedig az számukra ideális iskolát.

A középiskolák között kéttannyelvű, művészeti, műszaki, vallási intézményeket is megismerhettek a tanulók, de az is megtalálhatta a megfelelő képzést, aki a hajózás, a faipar, vagy a ruhatervezés iránt érdeklődött. Persze az intézménynek fel kellett kelteni a látogatók érdeklődését; a zuglói Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola standjánál rengetegen nézelődtek.

– Makettjeink, a tanulóink által készített díjnyertes készülékek, vagy a padlón járogató robot sok fiatalt idevonz – mondta az igazgatóhelyettes, Czapkó Miklós. – Az érdeklődők készíthetnek egy apró elektronikus áramkört is, amit emlékül hazavihetnek. Nemcsak az oktatással, a diákélettel kapcsolatban is sok kérdés születik; ilyenkor az iskolai zenekarról, vagy a sportolási lehetőségekről mesélünk.

Anderla András és Sári Barna az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolába jár:

– Főleg azok érdeklődnek iskolánk iránt, akiknek ismerőse ebben a szakmában dolgozik, de a kíváncsiság nem elég. Kell, hogy megfelelő térlátása, rajzkészsége is legyen a jelentkezőnek, és jó, ha ért a matematikához is. Mi csupán a szakma nagyszerűségére hívjuk fel a figyelmet, a többi a jelentkezőn múlik…

Sinka Georgina a XV. kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolát népszerűsítette:

– Mindamellett, hogy kiváló képzést kapunk és fantasztikus a légkör, rendkívül jó iskolai rendezvényeink vannak, és sok versenyen is indulhatunk. 3 évvel ezelőtt elindult a táncoktatás is, emellett számtalan nyelv, művészeti képzés, és sportolási lehetőség közül is választhatunk. Csak biztatni tudom az érdeklődőket, hogy iskolánk mellett döntsenek.

A Budapesten és környékén található több mint száz középiskola közül minden továbbtanuló megtalálhatja a legmegfelelőbbet. Az, aki nem jutott el a börzére, még rengeteg fórumon érdeklődhet és tájékozódhat a képzési lehetőségekről.