Diétával és mozgással a cukorbetegség ellen

  •  
  •  
  •  

Felmérések szerint jelentősen növeli a szívelégtelenség és számos más szövődmény kockázatát a cukorbetegség. A National Diabetes Audit közel kétmillió ember eredményeit vizsgálta. Arra a megdöbbentő következtetésre jutottak a kutatók, hogy a korai halálozás esélye 40 százalékkal nagyobb a cukorbetegeknél az átlagnépességhez képest.

November 14. a cukorbetegek világnapja. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel döntő érdemei voltak az inzulin felfedezésében. A világnapot 1991-ben kezdeményezte a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezzel kívánják felhívni a figyelmet a diabétesz növekvő veszélyeire.

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere-rendellenesség. A hasnyálmirigyben termelődő hormon az inzulin hiányára vagy csökkenésére vezethető vissza. Ennek következtében a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből felvenni a szőlőcukrot, így ennek szintje jelentősen megemelkedik.

A cukorbetegségnek az eltérő tünetek és kialakulásának körülményei alapján több típusa ismert, amelyek eltérő kezelésmódot igényelnek. Szövődményei rontják a beteg életminőségét, hiszen együtt járhat fokozott folyadékvesztéssel, anyagcserezavarokkal, a látás romlásával, hangulatingadozással, érelmeszesedéssel is. A diabétesz gyógymódja ma még nem ismert, de élethosszig tartó kezelésére egyre korszerűbb tabletták és inzulinok állnak rendelkezésre. S ami nélkülözhetetlen: az életmódváltás, a rendszeres testmozgás és a diéta.

Találkozó a világnap alkalmából

A felvilágosítás és megelőzés érdekében sokat tesz a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete. A szervezet a világnap alkalmából nagyszabású találkozót tartott november 12-én, a Lurdy Rendezvényközpontban. Az ingyenesen látogatható program mottója „Tartsa kézben diabéteszét”. Szakemberek segítségével ötleteket, tanácsokat, javaslatokat kínáltak a cukorbetegséggel élők és családtagjaik számára a mindennapi problémák leküzdésében. A rendezvényen fellépett a Pa-Dö-Dő együttes énekese, Lang Györgyi is.

A világnapot egy kék kör jelképezi. A szimbólum nem csak a cukorbetegségre és az ellene küzdő szervezetek és egyének összetartozására utal, ennél jóval általánosabb érvényű: az élet és az egészség jelképe.

Magyarországon becslések szerint másfél millió embert veszélyeztet a diabétesz. Az elmúlt másfél évtizedben félmillióról 800 ezerre emelkedett azoknak a száma, akiknél 2-es típusú (inzulinrezisztenciából adódó) cukorbetegséget állapítottak meg. Ők teszik ki az ismert cukorbetegek 94 százalékát. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint a korszerűbb megelőzésnek és kezelésnek köszönhetően évről évre kevesebb halálos áldozatot követelnek a cukorbetegség szövődményei, köztük az infarktus és a stroke. A kormány évente 200 milliárd forintot fordít a szövődmények kezelésére.

CsJ