Digitális korszak a főplébánián

  •  
  •  
  •  

Kéthónapnyi előkészület és mindössze hét nap munka. Ennyi időt vett igénybe, hogy Újpest főplébániája, az Egek Királynéja templom korszerű, megújult harangjátékával tegye színesebbé a környék hangulatát. Az új óraszerkezet már a jövőt idézi: digitális műszer, amelybe egy számítógépes adathordozóról, pendrive-ról is betölthető az évszaknak megfelelő dallam.

Az önkormányzat egymillió forintos támogatásával újult meg az Egek Királynője templom órája. A munkálatok két hónappal ezelőtt kezdődtek, ám a tényleges javítás, mindössze egy hetet vett igénybe – meséli Horváth Zoltán plébános büszkén, bár hozzáteszi, a viszonylag nagy időkülönbség a döcögős előkészítésnek köszönhető. A novemberi kezdés óta többször kellett leállni, mert például késtek az alkatrészek.

Szerdán azonban végre hivatalosan is átadták az új óraművet és a modern harangjátékot. Az időt immár nem hagyományos szerkezet, hanem egy apró, digitális készülék segítségével mutatja a toronyóra. „Még mindig nincs egészen kész” – mondja a plébános – „mondhatjuk, hogy az utolsó simítások vannak még hátra. Most szerelnek be például egy speciális lemezt az óra üveglapja mögé, ami azt a célt szolgálja, hogy kiszűrje a tükröződést és a mutatók jobban látsszanak.”

Az új harangjáték különlegessége egyébként, hogy nemcsak napszaknak (este nyolckor például Kodály Zoltán Esti dalát hallhatjuk), hanem évszaknak megfelelően is programozható a harangjáték. Talán nem rontjuk el a kellemes meglepetést, ha példaként azt említjük, jövő karácsonykor, a Mennyből az angyal dallama száll majd a környék felett.

Az óra egyébként nemcsak egészkor, de negyedkor és félkor is jelzi az időt, egy illetve két kondulással. Egészkor négyet üt, majd harangjátékkal jelzi a pontos időt. A dallamok korlátlanul variálhatók, így akár az is lehetséges, hogy minden órában más dallam csendüljön fel.