Díjak, elismerések

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata nevében, a város legjelentősebb társadalmi rendezvényén, az Újpest Díszpolgára és az Újpestért díj valamint az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevél átadó ünnepségén Mári József, Újpest diákpolgármestere, a Babits Mihály Gimnázium tanulója köszöntötte a megjelenteket. Az augusztus 31-én este, az újpesti Városháza dísztermében megtartott ünnepségre nagyon sokan fogadták el a meghívást. Az ünnepség szónokaként Wintermantel Zsolt köszöntötte a megjelenteket, köztük is azokat, akik az újpesti közösség elismerését kapták ezen az estén.

Az ünnepi köszöntő után Újpest polgármestere átadta az elismeréseket:

Újpest Díszpolgára kitüntetésben részesült Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász.

Berki Krisztián 1989-ben kezdte tornász pályafutását a Központi Sport Iskolában, majd 2006-ban igazolt az Újpesti Torna Egyletbe. Lólengés specialista. Többszörös magyar bajnok, serdülő és felnőtt kategóriában egyaránt. Nyolcszoros Mesterfokú Bajnok, ami a legrangosabb magyar versenynek számít.  A sok hazai megmérettetést követően 1997-ben magára ölthette a címeres mezt és magyar válogatottként összemérhette tudását a nemzetközi mezőnyben is. Az igazi áttörést 2002-ben a patras-i Junior Európa Bajnokságon érte el, ahol lólengésben ezüstérmet szerzett. Hatszoros Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki aranyérmes. 2009-ben a belgrádi Universiaden aranyérmet szerzett. Az év magyar tornászává választották 2005-től 2011-ig minden évben. A „Junior Prima-díj” sport kategória díjazottja lett 2007-ben. Jelenleg is a Nemzetközi Torna Szövetség legmagasabban jegyzett tornásza lólengésben. 2010-ben és 2011-ben „Az év magyar sportolója” címet is megkapta. A 2012-es londoni olimpián aranyéremmel koronázta meg a pályafutását.

A városrész hagyományaihoz tartozik, hogy Újpest Díszpolgárai üzenetet hagynak a jelennek és a jövő nemzedékeinek. Berki Krisztián a díszpolgárok könyvébe a következő üzenetet írta:

Az edzőterem bejárata felett nap, mint nap a következő felirat, idézet fogad:
„Ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá válni, ami lehetnél (Bertolt Brecht)”

Ezekkel a gondolatokkal vágok neki minden egyes edzésnek, és ez a pár sor tanított meg arra, hogy mindig mindenért küzdeni kell, hiszen semmi sem lehetetlen, csak igazán hinni kell benne és a kitartó munkával mindig el lehet érni azt, amiről a legmerészebb álmaimban sem gondolhatnám, hogy lehetséges!
Hálás vagyok minden segítségért, amit Újpesttől kaptam, hiszen az a szeretet, amiben a mindennapjaimat töltöm, segít kitartani és feledtetni azt, hogy mennyire nehéz egy-egy felkészülést végigcsinálni! Köszönöm, hogy mellettem vannak és remélem a jövőben is szerezhetek boldog perceket az újpestieknek és egész Magyarországnak.

Újpest Díszpolgára kitüntetésben részesült Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos.

Olimpiai és Európa-bajnok kajakozó, az Építők Margitszigeti Diák KC versenyzője, akinek  családja több generáció óta Újpesten él. Pályafutását az Újpesti Ifjúsági Kajak Clubban kezdte.
2004-ben az Ifjúsági Európa-bajnokságon K4 1000 méteren bronzérmet szerzett. 2005-től a magyar bajnokságon is előkelő helyezéseket ért el (3 arany, 3 ezüst, 3 bronz). 2008-ban Szegeden az U23-as Európa-bajnokságon K4 500 méteren első, K4 1000 méteren második helyezést ért el. 2009-ben Poznanban, az U23-as Európa-bajnokságon, K2 500 méteren bronzérmes és K4 1000 méteren aranyérmes lett. A 2010-es Európa-bajnokságon a K4 1000 méteren ezüstérmet, K2 200 méteren bronzérmet szerzett. 2011-ben Belgrádban az Európa-bajnokságon bronzérmes lett a K2 1000 méteren. A 2012-es Zágrábi Európa-bajnokságon a K2 1000 méteren megszerezte az aranyérmet.
2012-ben Londonban olimpiai bajnok K2 1000 méteren.

Dombi Rudolf a díszpolgárok könyvébe az alábbi sorokat jegyezte be:

Köszönöm Újpestnek az itt szerzett tapasztalatokat, melyek az életemet jó irányba mozgatták. Boldog vagyok, hogy városom nevét öregbíthettem és megtiszteltetés számomra, hogy díszpolgára lehetek.

Újpest Díszpolgára elismerésben részesült Erkel Tibor egyetemi tanár.

Erkel Tibor Erkel Ferenc leszármazottja. Az Erkel család nevéhez fűződik az immár 120 éves Újpesti Zeneiskola megalapítása, amely Erkel Ferenc legidősebb fiának, Gyulának érdeme. Erkel Tibor 1959-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, zongora szakon végzett. 1963-ig a szegedi konzervatóriumban tanított, majd 20 éven át a Magyar Rádió zenei rendezője, főrendezője volt. 1979-ben és 1983-ban a Művelődési Minisztérium Zene- és Táncművészeti osztályának vezetőjeként tevékenykedett. Erkel Tibor számos rádiós- és televíziós nagydíj tulajdonosa, Erkel-díjas (1986) és a Charles Cros Hanglemez Nagydíj tulajdonosa. Aktívan részt vesz a közéletben is: 1998-2002 között országgyűlési képviselő, 2002-2006 között a Fővárosi Képviselőtestület tagja, a Közgyűlés korelnöke. A civil életben is tevékeny: az Erkel Társaság alapító alelnöke, a Budapesti Filharmonikusok baráti Társaság elnöke, több más zenei társaságnak (Kodály-, Liszt Ferenc-) tagja. Erkel Tibor nem csak felmenői révén kötődik Újpesthez. 1960 óta városunkban él, itt alapított családot. Az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskola Alapítvány alapítóelnöke volt, e tevékenysége révén jelentősen hozzájárult a tehetséges újpesti gyermekek zenei képzéséhez. Jelenleg az alapítvány tiszteletbeli elnöke. Erkel Tibor az idén augusztus 20-án Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést vehette át.

Erkel Tibor a díszpolgárok könyvébe az alábbi sorokat jegyezte be:

Számomra e kivételesen megtisztelő cím legértékesebb tulajdonságát az adja, hogy – miközben a kitüntető közösség rávilágít vele a jelöltje múltjában felismert személyes értékekre – feladatot is jelez számára! Érezteti elvárásait, s hogy azok végrehajtására a kitüntetettet továbbra is képesnek tartja. Köszönöm ezt a rendületlen bizalmat, amely mindenkor, minden generáció számára magát az életet kell, hogy jelentse. Számomra, természetesen, személyesen is. A megfelelés reményében, őszinte tisztelettel a város Vezetése és Polgárai felé: Erkel Tibor.

Újpest Díszpolgára címben részesült Pásztor Erzsi színművésznő

Újpesthez való kötődése folyamatos, sohasem szűnt meg, mert minden a kerülethez köti. A vidéki színházaknál eltöltött évek alatt is rendszeresen hazajárt szüleihez, akik kislányát nevelték, gondozták. Művészi pályája is Újpesten kezdődött, mert már gimnazista korától rendszeresen fellépett a kerület Művelődési Házában, különböző színi előadásokban, szavaló versenyeken. Az Újpesti Színház megnyitása óta többször szerepelt a színházban. Édesanyja fodrászüzlete is Újpesten volt, ott dolgozott az államosításig, azt követően pedig az Újpesti Fodrász Szövetkezetben. 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és a debreceni Csokonai Színház tagja lett. 1961–1964 között a Petőfi Színházban szerepelt. 1964-ben egy évet töltött a Szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1965–1978 között a Pécsi Nemzeti Színház művésznője volt. A Soproni Petőfi Színház örökös tagja. A ’45 utáni magyar filmtörténet egyik legfeledhetetlenebb alakítását nyújtotta a „Veri az ördög a feleségét” című film főszerepében, amelyért megkapta a Filmszemle „legjobb női alakítás” díját. A Jászai Mari-díjas Érdemes Művész idén vehette át a Kossuth díjat. A mai napig a szíve újpesti maradt és bízik benne, hogy rövidesen újra újpesti lakos lehet. Büszke arra, hogy ennek a kerületnek szülötte, és innen indult művészi pályája.

Pásztor Erzsi a díszpolgárok könyvébe az alábbi sorokat írta:

Újpest! Számomra ez a város vidámságot, sok-sok örömöt és szeretetet jelent! A gyerekkorom örömteli volt és bár szégyellem, de én még a pincében is jól éreztem magam a háború alatt. Kamaszkorom a nagy szegénység ellenére is boldog volt és vidám. Most pedig már hosszú évek óta,  nap mint nap árad felém a szeretet! Itt a városháza mögötti piacon (ahol rendszeres vásárló vagyok) úton útfélen megállítanak ismerősök és teljesen ismeretlenek a szeretetükről biztosítanak, gyakran megölelnek idegenek is és szinte mindenki úgy búcsúzik tőlem: nagyon vigyázzon magára, mert nagyon szeretjük. Köszönöm szépen.
Ilyen az én szeretett Újpestem!

Az ünnepség az Újpestért díjak átadásával folytatódott.

Újpest Önkormányzatának Képviselő–testülete 2012-ben Újpestért díjban részesítette Daróczi Lajos Józsefet, aki önkormányzati képviselőként öt cikluson át vett részt a kerület képviselő testületének munkájában. Közvetlenségének, együttműködő készségének köszönhetően az önkormányzat munkatársaival is kiváló kapcsolatot alakított ki, mely elengedhetetlen feltétele volt az eredményes munkának. A BM Tűzoltóságnál szerzett pénzügyi ismereteit az évek során továbbképzésekkel, szakmai fórumokon szerzett ismeretek elsajátításával igyekezett teljessé és naprakésszé tenni.
Két évtizedes magas színvonalú képviselői munkájával járult hozzá Újpest Önkormányzatának felelős gazdálkodásához, kerületünk kulturális életének fejlődéséhez.

Újpestért díjban részesült Hangodi András szódás.

Bandi bácsi 60 éve hordja az újpesti lakosoknak a szódát, személye egy korszakot jelöl Újpesten. 1960-tól dolgozott a Liszt Ferenc utcai Schmidt-szikvízüzemben és innen ment nyugdíjba, de a fiatalokat felülmúló tempóval ma is dolgozik. Évtizedeken át a szikvízgyártás mellett feladata volt a kiszállítás is, amit eleinte lovas kocsival, majd kisteherautóval végzett. Személyes ismerősévé vált a termelő üzemeknek, vendéglátóhelyeknek és az újpesti családoknak. Az üdítő szódavíz mellé, mindenki kaphat tőle egy kedves, a helyi történelemhez, eseményhez fűződő anekdotát. Szorgalmával, a maga erejéből lett és maradt az újpesti közösség megbecsült tagja, aki tevékenységével vitte Újpest jó hírnevét, hozzájárult ahhoz, hogy a szikvízkészítés nem esett a modernizáció áldozatául, sőt ismét reneszánszát éli.

Újpestért díjban részesült Tóth András labdarúgó, sportszervező

Születése óta Újpesten él, családja révén is régóta kötődik Újpesthez: nagyapja Újpest városának adóügyi előadója volt és édesanyja a Bajza Utcai Általános Iskolában tanított. Iskoláit a Bajza Utcai Általános Iskolában kezdte, majd 1967-ben a Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett. Általános iskolai testnevelő tanára hatására választotta az aktív sportolást. 1962-ben a Magyar Pamut SC igazolt játékosa lett, majd 1965-ben innen igazolt át az Újpesti Dózsába, ahol többszörös ifjúsági, majd utánpótlás válogatott lett. A magyar labdarúgó válogatottban 17 alkalommal szerepelt, 1978-ban részt vett az argentínai világbajnokságon. Jelenleg a Szusza Ferenc Stadion vezetője, társadalmi beosztásban pedig az UTE Felügyelő Bizottságának elnöke.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét vehette át

Karakas Hedvig cselgáncsozó, az UTE sportolója, világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó. Többszörös Magyar és Ifjúsági-Európa bajnok. A Magyar bajnokságon 2005-ben arany, 2006-ban arany, 2008-ban arany, 2011-ben ezüstérmet szerzett. 2005-ben és 2006-ban a Wadokai JC versenyzőjeként az Ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett. A Junior Európa-bajnokságon 2005-ben Zágrábban bronz, 2007-ben Prágában ezüst, 2008-ban Varsóban ezüst és 2009-ben Jerevánban aranyérmes lett. 2008-ban már a Miskolci VSC színeiben versenyzett. 2009-ben „Az év legjobb európai junior cselgáncsozója”. 2009-ben és 2010-ben „Az év Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportolója”. A Junior világbajnokságon 2009-ben, Párizsban elhozta az aranyérmet, és ugyanebben az évben a Világ és az Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett. 2010-ben Bécsben az Európa-bajnokságon bronzérmes. A 2012-es Európa-bajnokságon hetedik helyezést ért el. A 2012-es londoni olimpián, az ötödik helyen végzett.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét vette át

Brehel Attila, polgárőr. A Polgárőr Egyesület alapítója, a kezdetektől az egyik legaktívabb tagja. Eredményes munkájához számos újpesti bűnszervezet felszámolása köthető. Napi szinten segíti munkájával a BRFK IV. kerületi Rendőrkapitányság munkáját, személyes, szinte baráti viszonyt alakított ki a kapitányság állományával. Önzetlenül segíti a rászorultakat, lehetőségeihez mérten a magánéletben is segítőkész és karitatív.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét kapta

Erdélyi Piroska, polgárőr. 2009-óta tagja az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesületnek, ahol folyamatosan látott el közterületi szolgálatot, illetve rendszeresen volt a rendőrséggel közös szolgálatban is. Az egyesület elnökségének felhatalmazása alapján 2011 év elejére kidolgozott egy oktatási programot, amit először a nyári napközis táborban, majd 2011 őszétől több kerületi iskola felsős évfolyamán oktatott. Munkájáról csak pozitív visszajelzések érkeztek a gyermekektől és az iskolaigazgatóktól egyaránt.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét kapta

Gönczy Kálmán vendéglős, aki 20 évvel ezelőtt nyitotta meg az Amstel sörözőt a Pozsonyi utcában. A söröző Újpest közösségi életének fontos szereplőjévé vált, házias konyhája méltán vívott ki elismerést Újpesten belül és kívül is. Fontosnak tartja megőrizni Újpest hagyományait és kulturális értékeit ,  gasztronómiáját,  amely közösségszervező erővel is bír.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét vette át

Gyorgyovich Egon Lászlóné, női szabó, aki 1982-ben kezdte tevékenységét. Számos újpesti hölgy viseli az általa készített ruhákat, a hagyományos és legújabb divat szerinti elképzeléseket is megvalósítja. Megrendelői nagy megelégedésére bármilyen alkalomra, fazonra, méretre készít blúzokat, szoknyákat és különféle női ruhákat.
(Gyorgyovich Egon Lászlóné a díjat későbbi időpontban veszi át.)

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét kapta Dr. Kriskáné Gánóczy Anita, környezetvédelmi előadó.

2008 óta a Karinthy Frigyes ÁMK Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont környezetvédelmi előadója. A felnőttek és a gyermekek körében népszerűsíti a környezetvédelmi, egészségnevelési és természetvédelmi ismereteket. Kiemelkedő fontosságúnak tartja a környezetvédelem beépítésének segítését az óvodai nevelésbe és az iskola helyi tantervébe. A kerület iskolásainak a Farkaserdőbe szervezi a terepvizsgálatokat, amelyek fontosak a gyermekek gyakorlatközpontú neveléséhez. Országos nemzetközi versenyekre készíti fel a pedagógusokkal együtt a diákokat, akik számos elismerésben részesültek. Szakértelmével kiemelkedő munkát végez Újpest természeti értékeinek fenntartása, a környezet megóvása érdekében.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét vehette át

Leveleki Gyula órás, aki 1983-óta folytatja édesapja mesterségét. A Király utcai Szolgáltató házban található műhelye. Újpest lakossága mindegy milyen szerkezettel keresi fel az apró műhelyt, minden esetben megoldást talál problémájára. Itt nem számít az idő múlása, mindig színvonalas munka kerül ki a mester keze alól.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét kapta

Priszler Györgyné, nyugdíjas lengyel nyelv- és történelem tanár.
1980 óta él Újpesten családjával. 1985-től tanítja a vegyes családok gyermekeit, valamint a lengyelül tanulni vágyó újpesti gyerekeket. A Kisebbségi Önkormányzaton belül lengyel nyelvi táborokat, kirándulásokat Lengyelországba, valamint koncerteket, kiállításokat szervez.

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelét kapta

Tábori Ferenc József, motorkerékpár szerelő, aki önálló kisiparosként 1974-ben kezdte tevékenységét. A mestervizsga letétele után csavarokat, apróbb alkatrészeket készített és kerékpárokat javított. A kismotorok elterjedésével kitanulta azok javítását, s ma már messze földön híres kismotor szerelő műhely fejlődött ki a Templom utcában. (Tábori Ferenc a díjat későbbi időpontban veszi át.)

A díjátadási ünnepség zárásaként Sebastian klarinétművész előadását hallhatták a vendégek. Az ünnepség fogadással zárult.

-UN