Díjazták a drogmegelőzést

  •  
  •  
  •  

Sportszercsomagokat adott át Wintermantel Zsolt polgármester két újpesti középiskola diákjainak, akik részt vettek a Kronodrog vetélkedőn

Három éve zajlik Újpesten a Kronodrog elnevezésű drogprevenciós program. Eddig 8 középiskola 4000 diákját mozgatta meg. A projekt az Újpesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai támogatásával zajlik a középiskolák 9-12. évfolyamán.

Az idei etapban a Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium és a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola 800 diákja vett részt, akik 12-12 fős csapatokban vetélkedtek egymással. A versengés egyébként minden évben záróeseménye a drogprevenciós kiállítás keretében, drog, szex, és önismereti tanácsadással és előadásokkal tarkított programnak.

Az idei díjazottak 60, illetve 40 ezer forint értékő sportszercsomagot vehettek át Wintermantel Zsolttól. A Kronodrog program ugyanis Újpest Önkormányzata és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg.


Beszélni kell a drogokról!
 

– A Kronodrog program immáron harmadik esztendeje zajlik Újpest középiskoláiban. Polgármester úr, erősítsen meg, jól gondolom, hogy a drogellenes rendezvényekről nem lehet elégszer beszélni.
– Ez így van – kezdte Wintermantel Zsolt. – Személyesen is elkötelezettje vagyok a szenvedélybetegségek elleni küzdelemnek. Fiatalabb koromban, egyetemistaként magam is dolgoztam önkéntesként, drogprevenciós-segítségnyújtó egyesületnél. Telefonos ügyeleti szolgálatot láttunk el. Úgy gondolom, hogy kellő időben és kellő mélységben kell a fiatalokat megismertetni a drogok veszélyeivel. Ez, egy könnyű módjának tűnik a rövidtávú jókedvnek vagy örömszerzésnek. Ha a gyerekek nem tudják, hogy milyen iszonyatos veszélyekkel jár a használata, akkor, sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy kipróbálják, és utána függővé is válnak. Össztársadalmi érdek, hogy minden szinten fellépjünk ellene.

– Elmondhatjuk, hogy a megelőzés a legfontosabb?
– A megelőzés és a tájékoztatás – válaszolt a polgármester. – Sokan, úgy tartják, ha beszélünk róla, akkor reklámozzuk.  Én, ezt nem így gondolom. Nagyon őszintén beszélni kell arról, hogy rövidtávon milyen „örömöt” okoznak a szerek. Komolyan és nagyon keményen fel kell hívni a figyelmet, hogy ez milyen. veszélyekkel jár. Azokért a pillanatnyi örömökért, amelyet ezek a szerek okoznak, nem szabad az egészségünket és az életünket kockáztatni.

– Két iskola csapata vetélkedett ezúttal. Gondolom, valamennyien győztesek lettek.
– Nem csak ők, hanem azok is, akik értesülnek arról, hogy volt ilyen esemény. Külön öröm számomra, hogy találkozhattam több olyan kollégával, akivel egykoron együtt dolgoztunk a drogellenes szervezetben. Most is egyetértettünk abban, hogy mindig és mindenhol beszélni kell a kábítószerek veszélyeiről.

(gergely)