A dinnye nem csak finom, de egészséges is. Íme néhány ötlet, hogyan lehet változatosan fogyasztani.
Dinnyekoktél
20-20 dkg görög- és sárgadinnyét turmixoljunk össze 4 dl vízzel, 1 mokkáskanál őrölt gyömbérrel és pár db menta- és citromfűlevéllel.
Citrom és lime adhat kellemes savanykás ízt, ha nagyon édes a dinnye.
Dinnyés puding
Pudingot készítünk a szokásos módon, vanília-, citrom-, eper- vagy más gyümölcsízesítésűt.
Amikor langyosra kihűlt, de még nem dermedt meg a teteje, óvatosan beletesszük az apróra felkockázott görögdinnyét, amelyet kókuszreszelékben megforgattunk.
Dinnyesaláta
Vegyesen veszünk sárgadinnyét, piros és sárga húsú görögdinnyét. Feldaraboljuk mindegyiket más-más formára. Az egyiket kockázva, a másikat csíkokra, a harmadikat apró gerezdekre vágjuk. Elrendezzük a dinnyéket egy tálra, mentalevéllel és citrommal díszítjük. Egy kis tálkában összekeverünk őrölt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, citromlevet és kevés mézet. Tálaláskor ezt kínáljuk mellé.
Tudta-e?
A görögdinnye héját ugyanúgy savanyíthatjuk, mint az uborkát. Ahogyan a kovászos uborkát készítjük, de most a megmosott, feldarabolt dinnyehéj kerül az üvegekbe uborka helyett.
Érdemes kipróbálni!
Lettner Annamária dietetikus