Díszdiplomásokat köszöntöttek

  •  
  •  
  •  

Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester személyesen adta át díszdiplomájukat azoknak a tanároknak és tanítóknak, akik arany, gyémánt vagy vasoklevelüket vették át.

A jeles alkalmat a Szűcs Sándor Általános Iskola diákjainak műsora nyitotta meg és ugyanitt méltatták a három frissen nyugdíjba vonuló pedagógust is.

A díszdiplomák átadására szerdán, az újpesti polgár Centrumban került sor. Az ünnepélyes megemlékezés a Szűcs Sándor Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött, akik népdalokat énekeltek, illetve Janikovszky Éva tanévkezdéssel kapcsolatos műveiből idéztek fel részleteket.

Ezután dr. Molnár Szabolcs alpolgármester a néhány napon belül megnyíló tanév kapcsán azt mondta, jelentős változások zajlottak a közelmúltban, és bízik abban, hogy az új köznevelési törvény hozta változásokból a diákok csak a pozitívumokat fogják megérezni. Kiemelte, az előző tanévben a sport kapott jelentős szerepet Újesten, hiszen ekkor újították fel a (még) Testnevelés Tagozatos Általános Iskola sportpályáját, ekkor adtak át hat ovi-foci pályát, és holnap (augusztus 30-án) adják át hivatalosan a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ Általános Iskolájának új műfüves focipályáját is. „További fontos változás, hogy az Erkel Gyula Zeneiskola egy új, méltóbb helyen, akadálymentes épületben kezdheti a tanévet” – tette hozzá.
Az alpolgármester ezen felül két névváltoztatásra is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy minkét módosító javaslat az intézmények részéről érkezett az önkormányzathoz. Szeptember 1-jével a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola Bene Ferenc nevét veszi fel, míg a Német Tagozatos Általános Iskola Halassy Olivér újpesti olimpikon nevét viseli az új tanévtől.

A változások ismertetése után megkezdődött a díszdiplomák átadása, amelyet kilenc olyan pedagógus vehetett át, akik fél évszázada, vagy annál régebben kezdték gyakorolni hivatásukat. Kohod Sándorné és Mikó Jánosné aranydiplomát, Nyerges Zoltánné, Nánási Zoltánné, Ossó Zoltánné és Pomázi Lászlóné gyémántdiplomát vehetett át, míg Szakács Mihály, Takács Károlyné és Túry Miklósné vasoklevelet kapott. Őket követően három nyugdíjba vonuló pedagógus munkáját köszönte meg az önkormányzat.

Az aranydiplomás Mikó Jánosné Újpesten kezdte ötven évvel ezelőtt, és ugyanitt fejezte be a tanítást, ám a mai napig foglalkozik gyerekekkel. „Első osztályomat harmadiktól kísértem nyolcadik osztályig a Langlet Valdemár Utcai Általános Iskolában, közben hamarosan kisdobosvezető lettem, két évvel később pedig úttörőcsapat-vezető, és jó darabig az is maradtam – emlékszik vissza pályájára a Kiváló Pedagógus címmel is kitüntetett tanító. Hozzátette, ezt a címet már másik iskolájában, a Mód Aladár Általános Iskolában kaphatta meg.

A gyémántdiplomás Nánási Zoltánné az ujpest.hu-nak azt mondta, nagyon örül az oklevélnek. Tíz évvel ezelőtt, amikor megkapta az aranydiplomámat, nem is gondolta volna, ezt az oklevelet is átvehetem – mondja. „Katona férjemet követve az ország több pontján is tanítottam, majd 1968-tól húsz éven keresztül Újpesten oktattam a gyerekeket. Miután nyugdíjba mentem, 69 éves koromig még az Angol Tagozatos Általános Iskolában és a Pécsi Sebestyén Általános Iskolában tanítottam” – tette hozzá a történelem-ének szakos tanár.

Nagy Imréné most vonult nyugdíjba, és ezután minden idejét a családnak szenteli – válaszolta az ujpest.hu kérdésére. „Huszonhét évig dolgoztam a Deák Óvodában, amelynek a vezetője is voltam. Negyven v szolgálat után vonulok nyugdíjba.” – tette hozzá.

M. Orbán András