Díszpolgári cím a bajnokoknak

  •  
  •  
  •  

Berki és Dombi arannyal lepte meg Újpestet – Újpest a legmagasabb kitüntetését adja az olimpikonoknak

Augusztus 19-én, a Szusza Ferenc Stadionban megrendezett Újpest-Ferencváros futballmérkőzést megelőzően, tízezer szurkoló és számtalan sportrajongó tévénéző előtt jelentették be, hogy Wintermantel Zsolt polgármester javaslatára Berki Krisztián, az UTE tornásza, és a szintén Újpesten élő Dombi Rudolf kajakozó Újpest Díszpolgára címben részesül. Karakas Hedvignek, az UTE cselgáncsozójának – aki ötödik, tehát pontszerző helyen végzett a londoni olimpián – elismerő oklevéllel köszöni meg Újpest Önkormányzata a kimagasló teljesítményt.
A díszpolgári címekről szóló felterjesztést augusztus 28-án, kedden rendkívüli ülésen tárgyalja a képviselő-testület.

A kitüntető címet alapítása, 1877 óta 44 személyiségnek ítélték oda, köztük például Kossuth Lajosnak, Magyarország kormányzójának is.

Újpest a város kimagasló eredményt elért sportolóinak teljesítményét is elismerte a kitüntetéssel. Eddig négyen kapták meg a díjat, mindannyian labdarúgók: Szusza Ferenc 1996-ban, Bene Ferenc 2005-ben, Göröcs János 2008-ban, Várhidi Pál pedig 2009-ben lett Díszpolgár.

A címet eddig életműdíjként tartották számon. Az Önkormányzat most hagyományt teremt azzal, hogy fiataloknak ítéli oda a kitüntetést. Olyan ifjú sportolóknak, akik világhírt szereztek Magyarországnak, Újpestnek.

A Díszpolgári címeket augusztus 31-én, a Városnapok keretében rendezendő ünnepi eseményen kapják meg a díjazottak.