Dohányzás a BKV-megállókban: még csak figyelmeztetnek

  •  
  •  
  •  

A közterület-felügyelet munkatársai már ellenőrzik a dohányzási tilalom betartását a BKV megállóiban, azonban egyelőre nem büntetik meg a tilalom megszegőit, csak figyelmeztetik őket; a 30 napos türelmi idő lejárta után azonban “élesben” alkalmazzák a büntetéseket. A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 30 napot kapott a táblák kihelyezésére, ezalatt a közterület-felügyelők sem büntetnek.

A Fővárosi Közgyűlés még tavaly december közepén, teljes egyetértés mellett, egyhangúlag döntött arról, hogy megtiltják a dohányzást a BKV megállóiban, a jogszabály múlt vasárnap lépett életbe. S. Durdon Marianna, a Fővárosi Közterület-felügyelet kommunikációs munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta: a rendelet betartását a felügyelet vasárnaptól ellenőrzi, mind a belső, mind a külső kerületekben. Mint hozzátette, a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 30 napot kapott a táblák kihelyezésére, ezalatt a közterület-felügyelők sem büntetnek.

A felügyelet munkatársai a rendelet életbe lépését követő egy hónapig nem büntetik a megállókban dohányzókat, de figyelmeztetik őket arra, hogy vasárnaptól tilos a dohányzás a megállókban. Tájékoztatják őket arról is, hogy a 30 napos “türelmi idő” lejárta után helyszíni bírságként akár 20 ezer forintot is kiróhatnak rájuk, szabálysértési eljárás keretében pedig a hatóság 50 ezer forintra is büntetheti a tiltott helyen dohányzókat – közölte S. Durdon Marianna.

Az első nap tapasztalatairól azt mondta, egyelőre különösebb atrocitásról nem számoltak be a felügyelők. Hozzátette, egy hét múlva már összesített adatokat tudnak közölni arról, a felügyelők hány esetben figyelmeztették a megállókban dohányzókat. A BKK korábbi közlése szerint a vasárnaptól hatályos jogszabály értelmében nem lehet rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban. Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a dohányzást.

A szabály értelmében tilos dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein és az érintett járdaszigeteken. A megállót jelző táblától számított, járműfajtánként eltérő nagyságú területen sem szabad dohányozni. Ez a terület 2 méter széles, hosszúsága autóbusz és trolibusz esetében csuklós járműveknél 18 méter, egyéb járműveknél 12 méter, kettős megállóban pedig 36 méter. A villamosmegállóknál a meghatározott zóna hossza 55 méter, míg a HÉV-nél 120 méter. Megtiltották a dohányzást az utasvárókban is.

Tavaly június óta a 72 fővárosi aluljáróban sem szabad rágyújtani. A közterület-felügyelők szerint a szabályozás eredményes volt, hiszen a figyelmeztetésnek és a tájékoztatásnak köszönhetően  nagyban csökkent az aluljárókban dohányzók száma, így egyre kevesebb intézkedésre van szükség.

(hvg.hu)