Dombi: Rióban is versenyezni akarok!

  •  
  •  
  •  

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök és Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára is ott volt hétfőn délután a Syma csarnokban, ahol több ezren köszöntötték a harmincadik nyári olimpiáról hazaérkezett magyar versenyzőket.

A sportolókat, köztük az újpest olimpiai bajnok kajakozót, Dombi Rudolfot már a parkolóban majd’ szétszedték a rajongók. Sorban léptek le a külön buszról a londoni hősök, akikért tizenhat napon keresztül szorított az egész ország.

Boldogan adták az autogramokat a kézilabdázók, a kajakosok, az úszó olimpiai bajnok Gyurta Dani, aki barátjával, a kenus Vajda Attilával érkezett haza. A birkózóknak, és a cselgáncsozóknak szintén kijutott az ünneplésből, az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánról nem is beszélve.

A hivatalos fogadáson Borkai Zsolt és Semjén Zsolt üdvözölték a vendégeket, és szép szavakkal dicsérték a magyar küldöttség teljesítményét, viselkedését az olimpiai játékokon. A bajnokok és a helyezettek, az edzőikkel együtt a színpadról integettek a több ezres tömegnek, majd következett – a nagyon nehéz, de minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújtó – nyilatkozatok sora. Mi, természetesen a kajakos Dombi Rudolfot és edzőjét, Szilárdi Katalint faggattuk.

– Számítottál a győzelemre?
– Mindent megtettünk az edzéseken, a felkészülés alatt egyre jobban összeszoktunk Rolival (Kökény Roland, Dombi párja a hajóban, a szerk.), és nagy reményekkel érkeztünk Londonba.  Annyi volt a dolgunk, hogy ki tudjuk hozni magunkból, ami bennünk van. Szerencsére sikerült.

– A következő olimpiát Rióban rendezik. Négy év nagy idő, és a párod már nem fiatal. Hogyan tovább?
– Célom, hogy folytassam a versenyzést, Rióban is indulni szeretnék. Sok segítséget kaptam eddig is, az edzőmtől, a klubtól és nem utolsó sorban Újpest önkormányzatától. Ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat, és igyekeztem rászolgálni. Rolit megértem, hogy rövidesen „elhagy”. Családot szeretne és nyugalmasabb életet.

Dombi Rodolf edzéseit Szilárdi Katalin irányítja.

– Rudit gyerekkora óta ismerem, Újpesten, a szomszédunkban lakott – mondta Katalin. – Én ugyan nem az újpesti klubban edzősködtem, de nagyon örültem, hogy Rudi a tanítványom lett az Építőkben. Együtt dolgozunk már jó ideje,  és tudtam, hogy előbb-utóbb nagyot fog dobni.

– Ezek szerint tudta, hogy nyernek az olimpián?
– Reméltem, hogy elsők lesznek. Láttam, persze, hogy láttam a finálét, és most már elmondhatom, hogy már az első száz méter után bíztam a sikerben., Olyan pályát mentek, amit csak nagyon kevesen tudnak teljesíteni. A végén egy picit megijedtem, amikor a portugálok megindultak, de szerencsére a rengeteg elvégzett munkának köszönhetően maradt erejük a finisre is.

(gergely)