Duchatelet: A szurkolókon és rajtam múlt, hogy lesznek nézők a Pécs elleni találkozón

  •  
  •  
  •  

Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa saját szurkolóit is kizárná a stadionból, ha a gyűlöletkeltő rigmusok miatt újabb, több százezres, milliós büntetést kap a klub az MLSZ-től. Duchatelet elmondta, hogy szombaton zárt kapus lett volna a Pécs elleni meccs, ha a drukkerek nem segítenek.

– Szóval képes lenne bezárni a stadion kapuit saját drukkerei előtt – valamennyi előtt –, ha a szövetség újra büntet a gyűlöletkeltő rigmusok miatt?
– Nem szeretném, hogy megtörténjen – mondta Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa. – De egyszerűen meg kell érteniük a drukkereinknek, ha tovább folytatódik a büntetéssorozat, az a klub létét veszélyezteti. Ha továbbra is csak fizetnünk kell, fennáll a veszély, hogy csődbe megyünk.
– Ne mondja, hogy az ősszel befizetett csaknem nyolcmillió forint több egy jobb játékos négy-öt havi bérénél.
– Egyéves jövedelme egy játékosunknak. De nem csak erről van szó. A FIFA, általa az UEFA, általa pedig az MLSZ törekvése is a fair play megteremtése a lelátón, mi is azt szeretnénk, ha a családok is kijárhatnának a mérkőzésekre anélkül, hogy förtelmes rigmusokat kelljen hallgatniuk.
– Ebben egyetértünk. Azt azonban még mindig nem értjük, miért jó önnek a jóérzésű szurkolókat büntetni az esetleges kizárásukkal.
– Nem jó. De meg kell érteni, hogy a klub érdeke mindenek feletti. Márpedig ha csődbe megy, többé nincs klub. Egy játékos csak két-három évig kötődik a klubhoz, ilyen szempontból a fontossági sorrend alján helyezkedik el, nincs sokkal magasabban a tulajdonos sem, aki, mondjuk, öt-tíz évig finanszíroz. A szurkoló egy életre elkötelezi magát a klub mellett, sokkal inkább övé a klub, mint bárki másé, de ő sem lehet fontosabb a klubnál.
– Csakhogy ennek a klubnak a széksorait kamerák tucatjai pásztázzák, miért nem elég, ha kiszűri a renitenseket?
– Azt szeretném, ha nem kellene ennél tovább menni. De ha továbbra is a klub létét fenyegetik a büntetések, lépni kell. Kétségkívül brutális eszköz, nem is szeretném alkalmazni, de ha ez a módja, hogy megszűnjenek a büntetések, és hogy családi szórakozásra alkalmas legyen a stadionunk, nincs más megoldás. Amúgy hadd mondjam el, hogy a rendőrség hétfőn úgy döntött, nem engedhetünk be egyetlen nézőt sem, ha csak nem végzünk el néhány korrekciót a stadionon a szövetség által lezárt szektorok miatt. A stadion tulajdonosa a Nemzeti Sportközpontok, a munkálatokat mégsem akarta elvégezni. Csakhogy jelentkeztek szurkolók, hogy ők megcsinálják. A számlát én állom. Csakis rajtuk és rajtam múlt, hogy lehetnek nézők a Pécs ellen. Vagyis egyáltalán nem az a klubvezetőség szándéka, hogy bezárja az aréna kapuit. Igyekszem tiszteletet mutatni a klub iránt, de a szurkolóknak is úgy kell viselkedniük, máskülönben a létét veszélyeztetik.
– De szurkolók nélkül sincs klub.
– Valóban. Ám most az a helyzet, hogy a klub érdekeit kell megvédenie a menedzsmentnek, történetesen a drukkerek egy részével szemben.
– Már csak azért is hiábavaló a mi vitánk, mert az MLSZ versenyszabályzata úgysem engedi, hogy kizárja a nézőket a stadionból.
– Az MLSZ tárgyalás nélkül döntött a büntetésekről, azt lehetett? És ha zárt kapussá nyilváníthat meccseket, egy klub vezetősége miért nem? Miért ne tehetne így, ha úgy dönt, azzal csak amellett van, hogy megakadályozza a csődöt?

nso.hu