Dunai Antalt, az Újpest örökös bajnokát a köztársasági elnök tüntette ki

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Dózsa olimpiai bajnok labdarúgója március 14-én Áder János köztársasági elnöktől vette át a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést a Parlamentben. Az egykori csodacsatár akár születésnapi ajándéknak is tekinthette az elismerést, hiszen Dunai Antal a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját.

– Bizony, elérzékenyültem, amikor megkaptam a meghívót az ünnepségre – mondta az Újpest örökös bajnoka. – Először arra gondoltam, milyen jó, hogy még mindig nem felejtettek el, aztán arra jöttem rá, hogy biztosan tettem érte valamit a pályafutásom során.

Dunai alig tizennyolc évesen mutatkozott be az NB I.-ben, a Pécsi Dózsa színeiben, és a tokiói olimpiai tornán aranyat nyert keretnek is a tagja volt.

– Sajnos Tokióban nem léphettem pályára, pedig nagyon számítottam rá. Aranyérmes lett a csapat, nekem viszont nem adtak érmet, amit máig nagyon fájlalok.

Nem sokkal később – a legendás futballista, Bene Ferenc hatására – az újpesti lila-fehéreknél találta magát. Zsinórban hétszer nyerték meg a magyar bajnokságot, olyan legendákkal rúgta a labdát egy csapatban, mint Bene, Zámbó, Göröcs vagy éppen Fazekas László. Aktív pályafutása után Spanyolországban tíz évig dolgozott. A Xerez, a Real Betis, a Castellón, a Real Murcia és a Levante csapatait irányította. Edzőként egyik legnagyobb sikerét a magyar olimpiai válogatottal érte el, a gárda ugyanis kiharcolta a részvételt az 1996-os atlantai ötkarikás játékokra.

Dunai ma is aktív szereplője a magyar labdarúgásnak, a Magyar Labdarúgó Szövetség tanácsadója és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Gergely Gábor