Ébresszünk felelősséget!

  •  
  •  
  •  

Nem véd meg engem sem emlék sem varázslat címmel nyílt holokauszt-emlékkiállítás az Újpest Galériában szeptember 18-án este.

A megnyitón elsőként mikrofonhoz lépő polgármester szerint három kérdést kell feltenni: kik voltunk, kik vagyunk és kik leszünk. A múltat tekintve egyszerre voltunk áldozatok, bűnösök, ugyanakkor hősök is, hiszen többen is mentették, bújtatták embertársaikat. A jelenről azt mondta, ma már az állam valamennyi (etnikai, nemzeti, vallási) kisebbség jogait garantálja.

– Azzá leszünk, amivé gyermekeinket neveljük – mutatott rá Wintermantel Zsolt. Szerinte fontos, hogy ne bűntudatot, hanem felelősséget ébresszünk!
– A lexikonokból, tankönyvekből megtudhatjuk a számokat, viszont egyetlen fotó(n látott arc) többet mond egy fiatalnak – húzta alá. Kiemelte: polgármesterként egyik legfontosabb feladatának tekinti megőrizni azt a nyitottságot, ami Újpestet mindig is jellemezte. Végezetül azt mondta: a történelmet nem, a jövőt viszont tudjuk alakítani. 
A polgármesteren kívül köszöntőt mondott még Hirmann László, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, aki azt mondta: újpesti polgárként kötelessége ismerni, történelemtanárként pedig kötelezettsége megismertetni a hetven évvel ezelőtt történteket.

Kiemelte Újpest befogadó voltát és az itt élő zsidóság tevékenységét, amivel fellendítették az ipart és a város kulturális életét, ám szerinte hetven évvel ezelőtt megtört ez a szellemiség.

– Igazságérzetünk háborog. Amikor tanítványaim ok-okozati összefüggést keresnek a történtek között, sem ők, sem én nem találjuk – mondta. Szerinte éppen emiatt fontos, hogy az új generációk diákként szembesüljenek a megtörténtekkel, így tanítványaival is ellátogat majd ide. A dokumentumtárlat egyébként nem csupán hagyományos kiállítás: egy-egy tematikus szobája a romák deportálásának és az UTE zsidó származású sportolóinak, támogatóinak is emléket állít. A kiállítás része Somos Zsuzsa újpesti képzőművész Párhuzamok és találkozások című tárlata is, amely a galéria földszinti teremében kapott helyet.

Szerdócz Ervin, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Újpest-Rákospalota templomkörzetének rabbija a Tóra szavaival támasztotta alá mondandóját. Megtisztelőnek tartja, hogy a polgármester lehetővé tette ezt a kiállítást és a megnyitót.

– „A titkos dolgok az örökkévalóé, a megismerhetők a mieink és megmaradnak örökké” – idézte a Tórát a rabbi, majd azt mondta, a kiállítás ez utóbbiak közé tartozik.
Úgy összegzett: nem szabad másokkal olyat tenni, amit magunknak ne kívánnánk.
Legvégül Csóka János Pál, az újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kapott szót, aki azt mondta, hogy a „Ne ölj!” parancsolat jelenti az emberiség, s egyben Újpest jövőjét. Azt is kiemelte, Újpestet tartotta, tartja a legtoleránsabb városnak, s egyben a köszönet hangján szólt a megújuló, többletfunkciókkal bővülő, hamarosan újranyitó Tanodáról.

A műsort Jónás Judit Domján Edit-díjas előadóművész, majd pedig Nógrádi Gergely operaénekes-kántor nagyhatású előadása zárta.

A megnyitó végén a látogatók Kadlecovits Géza Zsidósors 1944. Újpest című, az önkormányzat által most megjelentetett könyvéből vihettek el egy-egy tiszteletpéldányt. A kiállítás október 4-ig tekinthető meg az Újpest Galériában.

M. Orbán András