Ebzárlat vakcinázás miatt

  •  
  •  
  •  

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A betegség legfőbb terjesztője a róka. A védekezés legkorszerűbb módszere a rókák veszettség elleni vakcinázása.

Az oltóanyagot tartalmazó kapszulákat a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétkekbe rejtik, amely szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. A csalétkek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik, állatjárta helyekre kerülnek kihelyezésre.
Vakcinázás, és emiatt ebzárlat Pest megyében Csomádon, Csömörön, Dunakeszin, Fóton, Gödön és Őrbottyánban lesz 2016. április 2. és 22. között.
A csalétkekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétkekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe nem kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:
ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában   70 %-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt, szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség;
ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani (ebzárlat), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt tilos a legeltetés! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.
Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost vagy a kerületi Polgármesteri Hivatalt.
Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal