Eddig 330 millió forintból

  •  
  •  
  •  

Szerkesztőségünkhöz jelentős számú észrevétel érkezett, feltehetően a nyári vakáció közeledte is felerősítette a témát, miszerint több, régen megszokott játszótér eszközei eltűntek, nem pótolták. Megkérdeztük Lőrincz Mihályt, a Városüzemeltetési Iroda vezetőjét, hogy megtudjuk, mi is az igazság.

-Lőrincz úr, fogynak az újpesti játszóterek?
-Korántsem. A közterületi játszóterek programjáról beszélünk, amelyről az önkormányzat még 2007 őszén egy közbeszerzési eljárást írt ki, és egy 3-4 éves program keretében tervezte-tervezi a teljes közterületi játszóterek felújítását. 2008-ban került sorra 15 játszótér, 2009-ben közel húsz felújítást tervezünk s ez a program folytatódik jövőre, azaz 2010-ben is.
-Ütemterv szerint zajlanak a munkák?
-Teljes mértékben a meghatározott terv szerint működik a felújítás ritmusa. Ami viszont erre az évre jelentősen befolyásolta a munkát, nem éppen előnyére, s ami oka az olvasóik többsége által említett észrevételeknek, az az, hogy hatályba lépett egy minisztériumi rendelet, miszerint 2008 december 31-ig minden balesetveszélyes, és az uniós szabályoknak nem megfelelő játszóeszközt le kell bontani, az eszközök nem használhatóak. Ezek közé értendőek a sok helyszínen telepített együttes: hinta, rajta egy lánc, befutásgátló korlát, mindez már elavult.
-A leszerelések megtörténtek a tavalyi évben?  
-Igen, hiszen kötelezett a kiadott rendelet. Ez a magyarázat, hogy az újpesti lakosok több helyen ütköznek kopár játszóterekbe, mint azt terveztük.
-Mi lesz ezekkel a helyszínekkel?
-Ugyanúgy pótoljuk a játékokat, amint azt a több éves ütemtervünkben meghatároztuk, csak több a „lyuk” egyelőre a fenti okok miatt, mint azt terveztük s az egy ütemben történő pótlást a költségvetésünk nem teszi lehetővé.
-Tehát türelmet kérünk a kisgyermekes szülőktől?
-Türelmet és megértést, hiszen nem hagyunk egy helyet sem csupaszon, csak az általunk meghatározott menetben tudjuk folytatni a munkákat továbbra is, mivel a felújítási program négy évre szól, hiába „szaladt elénk” a rendelet s annak következménye. (Átmenetileg lesznek olyan helyek, ahol nem ebben az évben pótoljuk a játékokat.?) 2007-ben elvégeztük Újpest közel 90 játszóterének tételes felmérését, fotókkal, dokumentációval, a felmerülő igényekkel, s a felújítási lehetőségekkel. Mindezt egy súlyos dossziéban összegeztük s ennek ütemében folytatjuk a beruházásokat – a legkisebb játszótér is sorra kerül. Segítség, hogy a káposztásmegyeri területen négyet-négyet az ÉPÍT Zrt. átvállalt.
-Milyen összeget szán minderre az önkormányzat?
-Igen jelentőset. Tavaly 150 millió volt, idén 180 millió forint áll rendelkezésre. Mindez már az uniós szabványnak megfelelő minőségi cserére fordítva.
-A parkfelújítások hasonló menetben zajlanak?
-A park- és a játszótér felújítások sok estben összemosódnak, illetve átfedésben vannak. A parkfenntartásra és a virágosítási programra 300 millió forintot költ az önkormányzat.
-Évente?
-Pontosan. Olyan tevékenységek tartoznak bele, mint a területek kaszálása, virágültetések (egynyári, kétnyári), májusban csinálunk egynyári virágültetést, majd ősszel az árvácskákat. Beletartoznak a különböző, közterületen megjelenő virágoszlopok készítése, illetve a közvilágítási oszlopok muskátli tálcái.
-Hol találkozunk idén megújuló parkokkal?
-Többek között a Pozsonyi úti lakótelepen pihenőpark kialakítása és a játszótér teljes felújítása történik a közeljövőben, egy igen összetett és nagy költségvetésű kivitelezésben. A Berda József utcában tavaly megkezdtük már az ABC környékén – ami igazából egy park – a díszkő elhelyezését, ezt idén folytatjuk, illetve befejezzük. Meg kell említeni a Király utca adott szakaszának sétány-jellegű teljes felújítását, nem csak díszburkolat kerül fel, hanem a zöldkörnyezet alakítása is megtörténik.
-A Főtér átépítése kapcsán felmerültek aggódó hangok a fák sorsát illetően. Milyen figyelmet fordítanak az újpesti fákra?
-Folyamatos fasor felújításokat végzünk, amire 30 millió forintot áldoz az önkormányzat. A Megyeri úton, a Deák Ferenc utcában történtek többek között teljes fasorcserék. A Főtéren zajló munkák során kivágott fák helyébe sokkal több telepítés lesz: 30 százalékkal nő a zöldfelület aránya. Ami beteg, balesetveszélyes fa volt, azt vágtuk, az első ütem munkaterületén belül többre már nem kerül sor.
-Több észrevételt kaptunk, főként Káposztásmegyerről, hogy a Szilas-patak és az Ugró Gyula sor közti letaposott „vadsávot” leaszfaltozzák. Ki-ki ízlése szerint kommentálta ezt a hírt a honlapunkon a helyi lakosok részéről.
-Van egy olyan „szakmai fogalom”, hogy skandináv módszer, mi szerint lakótelepeken nem csinálnak járdát, hanem megvárják, amíg az ott élők kijárják a saját praktikus útjukat és azt véglegesítik útnak, járdának. Lényegében ez történik az említett helyen is, a helyiek érdekét legalizáljuk, útszélesítést, parkolást biztosítunk mellé. Hasonló leromlott területen és módszerrel építettünk ki egy járdaszakaszt a Városkapu területén az Árpád úthoz csatlakozva. Azonnal megszokták, természetessé vált.
-Végül egy visszatérő téma, az akadálymentesítés. Már Újpest legszebb és legfontosabb középületének kapujában megtorpannak az érintettek.
-Minden új középületnél biztosítjuk az akadálymentes közlekedést. A régi önkormányzat épülete ebből a szempontból nem egyszerű eset, de megoldást találunk erre is, hiszen a Főtér-rekonstrukció magával vonja a Városháza belső felújítását is. Ez, a kérdést illetően biztosítani fogja az épületbe való gördülékeny bejutást, a lift átépítésével az emeletek elérhetőségét. Mivel műemléképületről van szó, nem lehet minden iroda ajtaját kiszélesíteni, de erre is találtunk megoldást. A földszinten kialakítunk egy olyan ügyfélszolgálati helyiséget, ahova igény szerint lefáradnak az ügyintézők és a mozgássérült állampolgárok rendelkezésére állnak.