Edzőtábor kapusszemmel – Belgium

  •  
  •  
  •  

Pálinkás András, Balajcza Szabolcs és Banai Dávid összegezte belgiumi tapasztalatait.

Ahogyan a törökországi edzőtábor utolsó napjaiban (az írás ide kattintva olvasható) ezúttal is megkértük kapusainkat és edzőjüket, Pálinkás Andrást, hogy röviden meséljenek arról, milyen a „kapusélet” egy hosszú edzőtábor alatt.

A sort a 34. születésnapját vasárnap ünneplő Balajcza Szabolccsal kezdtük, aki elmondta, hogy jobb állapotban érzi magát most, mint eddig bármikor karrierje során.
„Tavaly is itt ünnepeltem a születésnapomat, sajnos a családomtól távol. Ez kicsit nehéz, de itt is megtartjuk, felköszöntöttek a többiek. Most érzem magam a legjobban mind erőben, mind fejben. Harmincnégy éves vagyok, öt-hat év benne van a karrieremben. Nem tudom, hogy hol, de annyit még biztosan elvédek, ha Isten is úgy akarja. De még egyszer mondom, nagyon jól érzem magam minden tekintetben.”
Szabi mind a két eddigi felkészülési találkozót végigvédte.
„A két mérkőzésen teljesen más volt. A Sint-Truident mondanám gyengébb csapatnak, de azért szerintem nem esne ki a magyar első osztályból. Ellenük ráadásul műfüvön játszottunk, az azért teljesen más. A Lokeren egy belga élcsapat, ellenük az elején kicsit meg volt illetődve a csapat és elhúztak 2-0-ra. Utána már jobban partiban voltunk velük. Azért még ránk fér az erősítés, ha komolyabb célokat szeretnénk elérni.  Úgy gondolom, hogy a Mechelen játékereje az eddigi két ellenfelünk közé tehető. Bízom benne, hogy most már az eredményben is megmutatkozik az, hogy a játékunk fejlődik, hiszen másfél hét múlva kezdődik a bajnokság is.”
Az edzőtáborban Balajcza Szabolcs mellett a 19 éves Banai Dávid dolgozik a kapuban, akinek fiatal kora ellenére már a harmadik edzőtábora volt az első csapattal és túl van 13 NB II-es mérkőzésen is.

„Tavaly is itt voltam már Belgiumban, igaz, akkor még négyen voltunk kapusok. Szabitól nagyon sokat tanultam eddig is, már több mint két éve dolgozunk együtt. Nagy élmény vele és Bandi bá’-val edzeni. Az ifiből egyből a felnőttfociba csöppentem bele akkor, az első egy évben fel kellett vennem a ritmust, hiszen gyorsabb, erősebb volt minden, de úgy érzem, hogy kezdem azt a szintet elérni, ami szükséges a felnőtt bajnoksághoz.”
Következő kérdésünk Banához az utánpótlás-válogatottakról szólt volna, ám fiatal kapusunk nevetve átpasszolta a szót Pálinkás Andrásnak, hiszen az U21-eseknél is kapusedzőnk dolgozik.
„Ettől még a kerettagság Dávidon múlik – mosolygott Bandi bá’.  – Gyorsan elment az edzőtábor, szinte olyan, mint ha most indultunk volna el. A kapusszekcióban kicsit furcsán érezzük magunkat, mert csak ketten vagyunk jelenleg. Emiatt a felkészülési módszerekben is kicsit változtatni kellett. A körülmények nem változtak tavaly óta, minden rendben van, az ellenfelek is kellően erősek. Becsülettel csináljuk a mi kis saját felkészülésünket, hogy elérjük a topformát a bajnokság kezdetére. Szabolcs emlegette a születésnapját, én mindig azt mondom erre, hogy a jó kapus olyan, mint a jó bor. A jó bort is kezelni kell, Szabi pedig nagyon jó ebben, odafigyel magára. Felépített magának egy szép karriert, biztos vagyok benne, hogy most is jó éve lesz majd.”