Egekben a zöldség- és a gyümölcsárak

  •  
  •  
  •  

A tavalyi termésű dióbélen kívül szinte minden gyümölcs ára jelentősen növekedett az idén. A hazai termesztésű nektarin termelői ára 43 százalékkal magasabb, mint 2019 szeptemberében volt. A drágulást az magyarázza, hogy az idei termésmennyiségek messze elmaradnak az átlagtól – írja az Agroinform.hu.

Van, ami olcsóbb lett, vagy ugyanannyiba kerül

A zöldségfélék közül a kilós áron értékesített petrezselyem ára csökkent a leginkább: mintegy 28 százalékkal alacsonyabb termelői áron érhető el. A sárgarépa és a tökfélék ára nem változott jelentős mértékben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A burgonya ára valamelyest csökkent a 2019-es árakhoz képest. A paprika és a paradicsom esetében elmondható, hogy egyes fajták ára a tavalyi árakhoz hasonlóan alakult.

Van, amiért sokkal többet fizetünk

Ellenben például a kaliforniai paprikáért az idei év 35. hetében akár 900 Forintot is elkérnek, a tavalyi 690-hez képest.

A sárgadinnye és a görögdinnye ára kiugró mértékben változott:

fajtától függően 40-50 százalékkal lett drágább az idén.

Az Earligold nyári alma árnövekedése 100 százalékos,

átlagosan 400 Ft/kg áron került a választékba.

A hazai szilvafajták ára is jelentős mértékben nőtt: a nagyobb méretű Bluefre fajtát például 350 forint/kg áron találhatjuk meg, ami több, mint 100 százalékos áremelkedést jelent a 2019-es termelői árakhoz képest.

A bogyós gyümölcsök is magasabb áron érhetőek el: a málna 300 forinttal drágább a tavalyi árhoz képest, így 1600 forintos termelői áron került a boltokba.

Az őszibarack termésmennyisége Európa-szerte jelentős mértékben visszaesett. Olaszországban, Európa legnagyobb őszibarack-termelő országában a friss fogyasztásra szánt gyümölcsből 28 százalékkal, az ipari barackból pedig 44 százalékkal termett kevesebb a tavalyi évhez képest. Ez a tendencia Európa többi országában is megfigyelhető, hazánkban is jelentős a csökkenés, idén a szokásos mennyiségnek mindössze a harmada termett.

A Budapesti Nagybani Piacon június elején a belföldi őszibarack 800 forint/kg termelői áron jelent meg. Az őszibarack ára így 39 százalékkal volt magasabb idén nyáron, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack ára is 43 százalékkal emelkedett.