Egészség- és borünnepre várnak

  •  
  •  
  •  

Szüreti mulatság, egészségnap, futó- és kerékpáros fesztivál várja szombaton az újpestieket, mindhárom eseményre az önkormányzat nyújtja át a meghívót. Mivel a három helyszín egymás közelében található, akár mindegyik programra eljuthatunk.Természetesen ezzel nem ér véget a hétvégére összeállított ajánlat, tessék választani! Előreláthatólag szép időre számíthatunk.

Újpesti Szüreti Mulatság: szombaton
Idén ismét szüreti mulatságra hív mindenkit Újpest Önkormányzata. A Találkozzunk többször! programsorozat keretében szeptember 27-én, szombaton az Ugró Gyula soron (a garázssor és a Szilas-patak közötti zöld területen) egész napos programokkal köszönthetjük együtt az őszt, Szent Mihály napját és a kisfarsang kezdetét.

Szent Mihály napja (ami szeptember 29-ére esik) a szüret megkezdésének időpontja. Ez alkalomból az Ugró Gyula sor is felölti őszi köntösét, szőlő- és mustillatot árasztva garantál igazi szüreti hangulatot. A gyerekeket már 10 órától várják a programok: a MagicBox játékbörze, a Tarzan-sátor és az Újpesti Kulturális Központ kézműves-foglalkozásai. Nyakláncfűzésben, őszi manó, szív alakú papírkosár készítésében próbálhatja ki magát az aprónép. A program sűrű lesz, 11 és 14 óra között már Peppinó bohóc műsora szórakoztatja a kicsiket, 15 órától 19 óráig pedig ízelítőt kapunk a szüreti munka fáradalmaiból és annak zamatos eredményéből. Szőlő, prés, must – lesz minden, ami elengedhetetlen eme jeles eseményen. Épphogy felocsúdnánk, folytatódik a buli, a nap lezárásaként 20 órától a Budapest Bár ad fergeteges hangulatú koncertet. ( Róluk az Újpesti Napló e heti lapszámában is olvashat.)

Káposztásmegyeri Egészség- és Sportnap: szombaton.
Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál, őszi forduló:
A szüreti mulatságtól is könnyen megközelíthető helyszínen, hagyományosan a Farkas-erdő környékén zajlik ugyanezen a napon délelőtt az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál őszi fordulója, valamint a Karinthy Frigyes Művelődési Házban az egészségnap. Mivel a programok közel vannak egymáshoz, érdemes valamennyire ellátogatni.
A fővédnök:Wintermantel Zsolt

Sport, minden mennyiségben
Újpest Önkormányzata hagyományosan a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzattal karöltve rendezi meg a Káposztásmegyeri Egészség- és Sportnapot, szombaton.

Az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál:
Az esemény a hagyományos útvonalakon, Káposztásmegyeren, a Farkas erdőben és környékén zajlik, 9 órától. Helyszíni nevezésre, valamennyi versenyszámra 8 órától az adott versenyszám indításáig van lehetőség.
Az Óceánárok utcából rajtoló, elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak javasolt Minifutás távja 1,6, a Maxifutásé 3 kilométer, míg a kerékpáros futamra benevezők 8,6 kilométeres távot teljesítenek. Ebben az évben is lesz negyedik rajt: mégpedig a kutyás futásoké, a gazdik négylábú társaikkal 2 kilométeres távot tesznek meg, rajtjuk a Rex Állatsziget előtti útszakaszon található.

Egészségnap ingyenes szűrővizsgálatokkal: szombaton
Az egészségnap helyszíne az Újpesti Kulturális Központ – Karinthy Frigyes Művelődési Ház (1048 Budapest IV., Hajló u. 2–8.). Ideje: 2014. szeptember 27., szombat, 9 órától 16 óra 30 percig.

Egészségvédelmi programok 10 órától:
– vércukor-, koleszterin-, vérnyomás-, testsúly-, magasságmérés;
– szív- és érrendszeri betegségek megelőzése: szakorvosi, diétás tanácsadás;
– EKG-szűrővizsgálat;
– allergiás, légúti betegségek kérdőíves előszűrése, tanácsadás, inhalációs eszközök bemutatása, dohányzásról leszoktató program;
– emésztőszervi betegségek szűrése, kérdőíves kikérdezés, tanácsadás;
– érszűkület-vizsgálat;
– csontsűrűség-vizsgálat;
– ultrahangvizsgálat;
– felnőttek részére komputeres szemvizsgálat;
– mozgásszervi rendellenességek megelőzése gyógytornával;
– bőrgyógyászati szűrővizsgálat;
– hallásvizsgálat;
– urológiai PSA-szűrés;
– helicobaktérium-szűrés;
– a Családsegítő és Gyermekjóléti, Védőnői Szolgálat, valamint az Őszi Fény Gondozási Központ tájékoztatója, tanácsadása;
– a BFKH Budapest V. Ker. Népegészségügyi Intézet tájékoztatója, tanácsadása;
– a Mozgássérült Egyesület tájékoztatója.

Egyéb programok a nap folyamán: 10.00-től 15.00 óráig véradás; 10.00-től 15.00 óráig kézműves-foglalkozások; egészséges életmódot elősegítő termékek bemutatója, árusítása; felfújható mászófal, kétpályás trambulin, repülőszőnyeg-szimulátor.
A rendezvény támogatója: Újpest Önkormányzata, Richter Gedeon NyRt.
A rendezvény szervezői: Budapest Főváros IV. Ker. Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat, Újpesti Kulturális Központ.
Közreműködő partnerek: Újpesti Önkormányzat Szociális Intézménye, Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., Károlyi Sándor Kórház, BFKH Budapest V. Ker. Népegészségügyi Intézete, Prevenció Kft., IMED Kft., Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft., Rex Kutyaotthon Alapítvány.

Ifiklub
Szeptember 29-én, szombaton 18 órától 22 óráig Ifiklub lesz a Megyeri Klubban.
Zenés-táncos programok
Szeretettel várják a táncos lábú vendégeket a Kelemen István vezette zenés-táncos klubdélutánra szeptember 27-én 15  óra és 19 óra között a Lóverseny téri Közösségi Házba.
Vasárnap: Hétvégi Randevú a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével és a Szilver zenekarral az Ady Endre Művelődési Házban, 17 órától.

Állatbarát
Szombaton 10 órától VadorZOO szakkör: az Állatsziget vadjai, a Rex Állatszigeten.

Utcakönyvtár: őszi szombatok
Az utcakönyvtár az önkormányzat támogatásával továbbra is a Szent István téren található. A Könyvjelző olvasókör tagjai szombatonként 10 és 13 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére magukkal hoznak, új olvasmányt kölcsönözhetnek. A könyvcsere továbbra is térítésmentes.

Szombaton újra Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától nyílik a népszerű Piac-Placc a városháza mellett, a Duna sétányon. A számtalan elárusítóhely garantáltan jó vásári hangulatot és kedvezményes, olykor filléres vásárlást kínál. A gyűjtők, régiséget keresők se maradjanak otthon!

Időszaki kiállítások
A holokauszt 70. évfordulójának állít emléket az a dokumentumkiállítás, amely csütörtökön nyílt meg az Újpest Galériában. Megtekinthető október 4-ig.Ugyanitt, a kiállítás részeként látható Somos Zsuzsa  újpesti képzőművész kiállítása Párhuzamok és találkozások, A latin iniciálétól a héber ábécéig címmel.
„Give me my own gift!” Dr. Turóczy Ildikó fotókiállítása. Ifjúsági Ház, Új Galéria.
„Majd színekkel elmesélem”. Mészáros Mónika festőművész kiállítása. Király-könyvtár.

Állandó kiállítás
A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szombaton is várja a település múltja iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. Az állandó kiállítás címe: Két ezredév között. Fejezetek Újpest történetéből. Megtekinthető szombaton 10-től 14 óráig. (A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény további nyitva tartása: keddtől péntekig 10-től 17 óráig, hétfőn és vasárnap zárva.)

Kikapcsolódás a Szilas Családi Parkban
A Szilas Családi Parkot hamar megkedveltél az újpestiek. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini KRESZ-pálya, vizes játszótér, piknikpark és huszonötezer négyzetméteres szabad kutyafuttató található itt, mind egy helyen. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon itt. Szombatonként 9-től 13 óráig lakossági kérésre rendőr segíti a közlekedési ismeretek elsajátítását a KRESZ-parkban.

Élmények az uszodában
A négycsillagos minősítésű Halassy Olivér Városi Uszoda várja a kicsiket és a nagyokat. Az újpestiek az uszodát kedvezménnyel látogathatják. Az uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló.

Vár a Tarzan™ Park
A Tarzan™ Park, az ország legnagyobb családi játszóparkja az idei szezonban már több mint két és fél hektáros területen, az idei fejlesztés eredményeként tizenhárom játéktéren várja már az újpesti családokat. Nyáron új játéktérrel bővült a park. A vizes játékok területén található splashpark a víz szeretetét, a vízhez való szoktatást és az úszás megszerettetését szolgálja.
A Tarzan™ Park zárt, biztonságos, kulturált jellegének, felszereltségének, nem utolsósorban a Tarzan-terasznak köszönhetően ideális helyszíne lehet születésnapi buliknak, csoportos látogatásoknak ősszel is. Egyéni gyermek-belépőjegyeket 1850 Ft-ért, felnőttjegyet 1450 Ft-ért, csoportjegyet pedig 800 Ft-ért válthatnak a látogatók, amelyből a lakcímkártya vagy az Újpest Kártya bemutatásakor az újpestiek 25 százalékos kedvezményt kaphatnak.

A Tarzan™ Park őszi kedvezménye: szeptembertől október végéig minden hétvégén (szombaton és vasárnap) a kísérőjegyek árából 30 százalékos kedvezményt biztosítanak. A Tarzan™ Park októberig 9–19 óra közötti nyitvatartási időben látogatható a Tábor utca 28. szám alatt. A parkba érkezőket nagy területű kerékpár- és autóparkoló fogadja.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Adalbert, vasárnap Vencel nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.
Kellemes kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!
B.K.