Egészség és ünnep

  •  
  •  
  •  

A naptár emlékeztet bennünket arra, hogy lassan tovatűnik a november. Közeleg advent időszaka és a karácsony. A városháza mellett már ott a fényfenyő, épül a jégpálya és a Szent István téri vásárváros, mindezek szintén az ünnep közeledtét vetítik elénk. A hétvége sétára, sportra, labdarúgó-mérkőzésre, kulturális- és családi eseményekre egyaránt hívogat, sőt egészségmegőrző programot is ajánlunk.

Szombattól ismét oltópont
Az egészségmegőrző programok sorát az influenza elleni védőoltás beadásának ajánlásával kezdjük. November 23-tól ismét négy, egymást követő szombaton várja az újpestieket a Sanofi Tó utcai oltópontja. A kedvezményes áron, helyben megkapható védőoltás mindazok számára ajánlott, akik nem kaphatják meg térítésmentesen, de szeretnék biztonságban tudni magukat, hozzátartozóikat, miközben így nem esnek ki a munkából sem.
A Tó utca 1-5. szám alatti oltóponton a mikrotűs oltás beadással 2500-, a hagyományos oltás beadással 1500 Ft. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013–2014-re vonatkozó javaslata alapján a Sanofi–oltóponton is igényelhető vakcina a három, jelenleg is cirkuláló vírustörzs ellen nyújt védelmet.

Vár az uszoda
Mozgásképpen az úszást ajánljuk, amellyel testünket és lelkünket egyaránt felüdíthetjük. A város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. (Bővebben: www.haloujpest.hu)

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap ezen a hétvégén is, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely reggel 6 órától 15 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.

Sport
A foci szerelmesei szombaton a Szusza Ferenc Stadionban az Újpest FC–Lombard Pápa Termál FC NB I. labdarúgó-mérkőzésen szurkolhatnak a lila-fehér együttesnek.

Gyermekes családoknak
Szombaton 10 órától a Macs-Katedra-szakkör, a terápiás macska várja a gyermekes családokat a Rex Állatszigeten.
Vasárnap Márton-naphoz kanyarodik vissza gyermektáncházával a Bem Néptáncegyüttes. Az érdeklődők az Ady Endre Művelődési Házba menjenek.

Színház, klub- és művészeti délután
Szombaton 14 órától 19 óráig zenés-táncos klubdélutánra várják a szenior és nyugdíjas korosztályt a Lóverseny téri Közösségi Házba.
Szintén szombaton a Megyeri Klubban közösségi művészeti délutánra várják a Dévai-duót és barátait.

Vasárnap Edith Piafot idézi meg a Polgár Centrum Kamaraszínházában Nádasdy Erika Domján-díjas színművész. A zongoránál Nagy Zoltán. Az előadás 15 órakor kezdődik.

Időszaki kiállítások Újpesten
A vizuális művészet kedvelőit váró tárlatok:
Három hang. Dobos Éva, Jozefka Antal és Nagy Imre Gyula kiállítása december 1-jéig az Ifjúsági Ház Új Galériájában.
Új tárlat a Gruber Béla-emlékkiállítás, amely csütörtök óta várja a vizuális művészet kedvelőit a Polgár Centrumban, az Újpest Galériában.
Bóbita táncol. Kiállítás Weöres Sándor verséhez készített gyermekrajzokból. December 1-jéig mindennap látogatható az Ifjúsági Házban.

Állandó kiállítások
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Kelemen és Klementina, vasárnap Emma, Flóra és Virág nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.