Egész(séges) lélekkel a református gimnáziumban

  •  
  •  
  •  

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Benkő-napot, április 21-én, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban. Mivel az intézmény sikerrel pályázott az Új Széchenyi Terv TÁMOP programjára, ezúttal az ünnepséget kibővítették ehhez kapcsolódó programokkal is.

Az ünnepség reggel kilenc órakor, a Himnusz eléneklésével kezdődött a sportcsarnokban. Az eseményen jelen volt a marosvásárhelyi líceum igazgatója, Székely Emese is, aki később diavetítésre invitálta a diákokat. A vendéglátók a Székely Himnusszal kedveskedtek a vendégnek, majd bibliai áhítat következett, melyben Mózes oltár-példázatát vetítették a mába.

Rengeteg ének, vers színesítette a műsort, a diákok ezúttal is felvillantották tehetségüket. A következő blokkban díjátadás zajlott, és az is kiderült, hogy a Gyermekrák Alapítvány felhívására több mint fél tonna fémpénz gyűlt össze, ami bizonyítja, mennyire átérzik a gyerekek és s szüleik a betegség jelentőségét.
Pavlevietsné Egressy Mária igazgató elsőként a reneszánsz verseny győzteseinek adta át az oklevelet és képletesen a jutalmat. A tanulók részt vehetnek a Bikalon megrendezendő reneszánsz napon.

A Benkős István lelkipásztor emlékére létrehozott Alapítvány ösztöndíjait dr. Stevenh Benkő alapító, az iskola névadójának unokája adta át. Hitéleti, közösségi munkájáért ösztöndíjban részesült: Németh Kata és Ravasz Édua. Kodolányi ösztöndíj: Mátrai Zsuzsanna. Angyalföldi ösztöndíj: Nagy Bálint.

Az év alsó tagozatos tanulója Sike Anna lett, míg a felsősöké: Mikolai Brigitta, a gimnáziumé pedig: Schneider Regina végzős diák. Az év pedagógusa címet ezúttal dr. Lipovszky Györgyné érdemelte ki.

Az ünnepség zsoltárral zárult, ezzel azonban még nem értek véget az események, hiszen a TÁMOP-hoz köthető események következtek, melynek szakmai támogatója az Országos Egészségfejlesztési Intézet, amelyet a helyszínen dr. Simich Rita képviselt. Ebben a programban is népszerűsítették az egészséges táplálkozást, az életmódot. Volt kóstoló, elsősegély gyakorlat, kutyás bemutató. Az iskola udvarán álló rendőrautóba is beülhettek a kíváncsi tanulók.

– Á.T.


Életmódváltás

Egészséges táplálkozás és mozgás – ez a két jelszó vezérli az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium tanárait hosszú évek óta. Már az iskola indulásakor látták a nevelők az egészségmegőrzés fontosságát, ezért a kezdetektől „egészséges büfé” működik, és a tantermeket is kiegészítették az életmódváltásokkal kapcsolatos tudnivalókkal. Azóta sok diák – és rajtuk keresztül a család – köszönheti életmódváltását ennek a szemléletnek. Most egy TÁMOP-program keretében bővül a gyerekeknek ingyen nyújtott támogatások köre.