Egészségmegőrzés: családi programként

  •  
  •  
  •  


A Család napjaként jegyezték fel gyermekes szülők naptárukba a május 15-i szombatot, amikor délelőttől a kora délutáni órákig az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Ház várta őket hagyományos és közkedvelt programjuk, a Családi játszó évadzáró eseményére. A közösségteremtő programok, a játszóház, a kézműves foglalkozás, az alkotókör mellett a családi együttlétet arra is felhasználták a szervezők, hogy egészségügyi tanácsadással, előadásokkal legyenek a szülők segítségére.

 A Családi napon a kerületi védőnők, az ÁNTSZ és a SZEI további munkatársai várták a helyes táplálkozásról, a védőoltások szerepéről ,az anyatej fontosságáról, a családtervezésről, a mell önvizsgálatáról a fogápolásról előadást tartottak, tanácsokat adtak. Vérnyomásmérés, vércukor-, koleszterinszint meghatározás, Helico-teszt, EKG és ultrahangos érvizsgálat, masszás bemutató, lábvizsgálat, lúdtalp –szűrés pedig személyre szabott javaslatokat garantálta- felnőtteknek és gyermekeknek agyaránt. 
Győrfi Tünde egészségnevelő, Újpest Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Intézményének munkatársát a  szombati a tapasztalatokról  kérdeztük:
-Nagyon örülök, hogy a megelőzés, az egészség karbantartása családi programmá is válhat, egyre többen érzik úgy: szeretnék ismereteiket kötetlen beszélgetés során bővíteni és a szűrővizsgálatokat elvégeztetni – mondja Győrfi Tünde. Erre remek alkalom egy ilyen rendezvény, sokkal szívesebben jönnek az anyukák, apukák ilyen „barátságos ” helyre, mint például egy rendelőintézetbe. Nem beszélve arról: egy vénás vérvétel általában ijesztően hat a gyerekekre, ilyen helyen ilyen nem tapasztalnak, oldottak és érdeklődéssel figyelik a vizsgálatbarát teszt-műszereinket is.  Jómagam vércukor- és koleszterin szint mérést, Helicobakter szűrést végeztem és örültem, hogy a hozzám forduló gyermekeknél és szülőknél általában jó egészségi állapotot tapasztaltam. Az egészség megőrzése azonban hosszan tartó folyamat, egy életforma kell, hogy legyen, amelynek segítője lehet a helyes táplálkozás.  Tapasztaltam azonban, hogy a Helicobakter szűrésen résztvevők egynegyedénél – bizony a kisgyermekeknél is- kimutatható volt a  gyomorbetegségek előidézőjeként számon tartott baktérium jelenléte. Így a megnyugtatás és a figyelemfelhívás, együtt járt a Családi napon.