Egészségmegőrzés, természetesen

  •  
  •  
  •  

Az őszi-téli időszak gyakran jár együtt a megfázásos betegségekkel és az influenzával. Hogy miként óvhatjuk meg szervezetünk egészségét és erősíthetjük meg immunrendszerünket a „fűben fában lévő orvosságokkal”, arról dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyászt kérdeztük.

– Több támadásponton vizsgálódhatunk, ha szervezetünk ellenálló képességét szeretnénk megerősíteni. Az egyik ilyen az étkezés, és az étkezéssel bevitt tápanyagok, illetve ásványi anyagok.

Egy másik fontos terület pedig a gyógynövényeké, amik közül sokat teaként alkalmazhatunkmondta el a doktornő. – Ilyenkor a téli időszakban ihatunk nyugodtan bodzavirág teát, ami nem csak az immunrendszert erősíti, de a tüdőre és az érrendszerre is jótékony hatással van. Emellett a csipkebogyótea is különösen ajánlott, magas C-vitamin tartalma miatt. Fontos, hogy hidegen áztassuk a bogyókat, így több vitamin marad benne. A csipkebogyónak magas a magnéziumtartalma is, ezáltal a stresszoldásban is segít. A gyógynövényeket fűszerként is használhatjuk. A gyömbérből például nem csak tea készíthető, de ételízesítőként is kiváló. Sőt, a vérkeringést is élénkíti, így belülről melegíti a testet, ami a téli időszakban különösen jól esik a szervezetnek.

(antosa)