Egészségmegőrző szombat duplán

  •  
  •  
  •  

Ha szeptember, akkor Káposztásmegyeri Egészség- és Sportnap! Szeptember 29-én, szombaton rendezi meg Újpest Önkormányzata és a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat a Futó- és Kerékpáros fesztivál idei második, őszi fordulóját, amelyhez most is egészségnap társul – szűrővizsgálatokkal – a Karinthy Frigyes Művelődési Házban. A duplán egészségmegőrző rendezvényről dr. Hollósi Antalt, a Károlyi Kórház orvos igazgatóját, országgyűlési képviselőt kérdeztük.

– Több mint egy évtizede rendezi meg, „közkívánatra”az egészségnapot az önkormányzat. A lakossági óhajnak üzenetértéke van…
– Nagyon fontos az egészségnap. Az önkormányzat eme rendezvénye már valóban önjáró, ismerik, várják és szeretik az újpestiek.  Az elvárás, hogy minél szélesebbre nyissuk a szűrővizsgálatok körét és a tanácsadást, egyúttal azt is jelenti, a szervezők nem adhatják alább, a színvonalat tartani kell.

– Kijelenthetjük, hogy az újpestiek sokat tesznek egészségük megőrzése érdekében?
– Úgy gondolom, szemléletváltozást tapasztalhatunk. Sokan tudják, hogy az egészség nem azonos a betegség hiányával. Az esetleges egészségkárosodás mértékét pedig időben fel lehet térképezni. Például egy egészségnap szolgáltatásai segítségével is.  Az önkormányzat egészségnapjának célja megegyezik ama kormányzati törekvésekkel, mely szerint mindenki érezzen felelősséget egészségi állapotáért, s tegyen is érte. A családoknak sem lehet más céljuk, minthogy hosszan és egészségben éljenek együtt a különböző korosztályok.  Idevágó tapasztalat: azzal, hogy az önkormányzat egy évvel ezelőtt gazdája lett például a Görgey úti járó beteg szakrendelőnek, mindenképpen javítani tud a betegellátás színvonalán.  Az önkormányzat Egészségterve is a lakosság javuló egészségi állapotát hivatott segíteni, és sokat jelent a 24 órás ügyeleti rendszer létrejötte.

– A szombati egészségnapon milyen szűrővizsgálatokat ajánl az újpestiek figyelmébe?
– Nagyon gazdag a program, mindenki kiválaszthatja azt az egy, vagy több szűrést, ami érdekli. A vizsgálatok ugyan nem korhoz kötöttek, de azt tudom javasolni, hogy 50 éves kor felett több szűrővizsgálat ajánlott, éppen a rizikófaktorok észlelése miatt. Éppen ezért a vérnyomás-, a vércukor,- testsúlymérés, a panaszok felvétele során készülő kiértékelés szinte minden érdeklődőnek ajánlott. Nagyon sokan élnek az allergiás, légúti betegségek kérdőíves előszűrésével, az érszűkület vizsgálattal, a komputeres szemvizsgálattal sőt sokan igénylik az urológiai  PSA szűrést és a dohányzásról leszoktató programot. Érdemes a kínálatot áttanulmányozni és eljönni. A betegség időbeni felismerése mindenki számára fontos. A sok-sok szűrővizsgálat igazi eredményét pedig akkor látjuk, ha akinek  szakorvos felkeresését ajánlották, meg is teszi. A visszacsatolás, a gyógyítás legalább olyan fontos, mint az időbeni felismerés. A programokat termékbemutatók egészítik ki, amelyen az egészséges táplálkozás kerül a fókuszba.

– A rendezvényen jelen lesz a SZEI, az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Intézménye is.
– Mint minden évben most is bemutatja mindazokat a lehetőségeket, amelyekkel élhetnek az újpestiek. Például a családgondozói, adósságkezelői munkacsoport hasznos információkat adhat át több korosztálynak. Számos családnak nyújthatnak ismereteket  az időskorúak szolgáltatási ellátásait, az idősek gondozóházát vagy éppen a  konduktív fejlesztőpedagógiai munkát bemutató tájékoztatók.  

B. K.