Egészségügyi program

 •  
 •  
 •  

Ma már nemcsak az orvosok a szószólói annak, hogy korunkban egyre nagyobb szerep jut a védőoltásoknak, s ezzel a betegségek megelőzésének. A kisgyermekeknek adandó védőoltásokkal egyes, régi korokban végzetesnek számító betegségek tűntek el, vagy váltak szelídebbé, kezelhetővé. A fiatalok immunizálása nagy lehetőséget rejt, és számtalan súlyos betegség lenne kivédhető ezáltal. De a munkába járók, és az idősek is több olyan betegséget védhetnek ki, amely az egészségmegőrzés szempontjából lényeges. Wintermantel Zsolttal, Újpest polgármesterével annak kapcsán beszélgettünk, hogy az önkormányzat egy egészségügyi programhoz vár csatlakozást. A szakemberektől, a közszférától és tőlünk, magánemberektől egyaránt.

 • A védőoltások fontossága, elfogadása még mindig megosztja a közvéleményt. Miként lehet a megelőzés propagálója egy önkormányzat? – kérdeztük Újpest polgármesterét.
 • Úgy, hogy példát mutat, valamint sokféle nézőpontból megvilágítja azokat a körülményeket, amelyet a döntés meghozatalát segíthetik. Szerencsére egyre többen felismerik a megelőzés fontosságát, a szűrővizsgálatok szerepét. Évek óta tapasztaljuk, Újpest lakossága igénylője és aktív közreműködője a különböző egészségnapoknak. Erre építjük egészség megőrzési stratégiánkat. Közös célunk, hogy Újpest ugyanolyan sikeres, élenjáró város legyen, mint a sokszor példaként említett időszakban, még a fővároshoz csatolása előtt volt. Eredményeket felmutatni, tartós sikereket elérni akkor tudunk, ha megvan hozzá az egészségünk. Az újpesti egészségügy a családok, munkaadók és munkavállalók közös érdeke. Az orvosok úgy fogalmaznak: az egészség nem más mint a betegség hiánya. Mi itt szeretnénk kezdeni: a megelőzésnél. 
 • Mi lenne a kezdet?
 • Az önkormányzat egészségügyi programja egyet jelentene egy példaértékű oltásbiztonság megteremtésével. Célunk, hogy 5 éven belül az újpestiek védettebbek legyenek a fertőző betegségekkel szemben. Valóban így van, a kerület oltási kultúrájának javítása lényeges szempont. Elsősorban a járványos fertőzéseknek leginkább kitett csoportok védelméről kell gondoskodnunk. Így a közösségekben dolgozókat az influenza, az idősebbeket tüdőgyulladás elleni védőoltásra szeretnénk ösztönözni. A fiatalokat nemcsak az influenza veszélyezteti: a méhnyakrák előfordulását előidézhető HPV, humánpapilloma vírus ellen kell őket minél inkább védetté tennünk.
 • Ez utóbbit már megkezdte az önkormányzat.
 • Igen. Hiszen ebben nem elég a szándék, megfelelő – nem is kevés – anyagi források is kellenek. Az oltásokat sajnos az emberek nem veszik kellően komolyan. Legtöbben abban bíznak, hogy ők nem kapnak fertőzést.
 • Közeledik a felső légúti megbetegedések ideje, persze azt még nem tudjuk előre, kell-e járvánnyal számolnunk…
 • A felkészülést komolyan kell vennünk, járványidőszak nélkül is lehetünk betegek. Az influenza-megelőzésében már idén szeretnénk Újpesten a beoltottak számát jelentősen növelni. Tudatosítanunk kell, hogy az influenza – függetlenül a témát övező hiedelmektől, botrányoktól továbbra is fertőző és kiszámíthatatlan. Manapság az influenza kapcsán nem a közvetlen életveszély jelenti a fő problémát, hanem az egyidejű tömeges megbetegedés gazdasági következményei az egyénre, egy cégre, vagy akár egy egész országra nézve. Egy átlagos influenzaszezon alatt az emberek minimum 5 százalékánál jelentkezik a betegség. Ezért az ÁNTSZ minden évben javasolja a védőoltást, mint a megelőzés leghatékonyabb eszközét. Így pl. az influenza által okozott hiányzások, táppénzek 80%-a megelőzhető lenne. Ezért felkértük az Újpesti székhelyű Sanofi Pasteur vezetőségét, hogy a helyi vállatokkal együttműködve vegyen részt egy fenntartható, önkéntes kerületi oltási program közös megvalósításában. Tisztelettel arra kérjük az újpesti vállalatokat, illetve azok vezetőit, hogy az újpesti közösség iránt érzett felelősségüket és saját érdekeiket is szem előtt tartva csatlakozzanak az önkormányzat kezdeményezéséhez, és lehetőségeikhez mérten biztosítsák dolgozóik számára az influenza elleni oltást.

A témával kapcsolatban Dr. Csernus Évával, az ÁNTSZ Budapest IV., XV. kerületi Intézetének tiszti főorvosával készült interjúnkat ida kattintva olvashatják.

– B. K