Egy borajánló honatya

  •  
  •  
  •  

Zsúfolásig megtelt a Polgár Centrum tükrös terme, október 7-én, péntek este, amikor Pálffy István tartott érdekes előadást a borokról, az Újpesti Közművelődési Kör tagjainak. Mert a kereszténydemokrata politikus, média személyiség ezúttal nem a munkájáról, hanem már a hobbiján is túlmutató szenvedélyéről, a bor kultúrájáról beszélt.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, moderátorként sorra tette fel politikamentes kérdéseit, melyekre Pálffy István, somelier nagy szakértelemmel válaszolt. Az idegen szó tulajdonképpen a borajánló, borkínáló szakmát takarja. Pálffy letette a hivatalos vizsgát, és több könyvet is írt a témában.

Némi történeti visszatekintés után, az előadó elmondta, az “átkosban” nem létezett ez a szakma, ha csak azt nem nevezzük annak, amikor a szőlősgazdák kínálgatták a pincéjükbe betérőknek a finom nedűt. Fél évszázadra kimaradt a someries, és mellette az a polgári lét, és emberi civilizációs viselkedés kultúra is, amely a bor társasági fogyasztását, közös élvezetét jelentette. A rendszerváltás után rengeteg kontár jelent meg a pályán, mára viszont lassan helyére kerül minden. Újra kell tanulni ezt a mesterséget, a bor kultúráját. A someries ma kultúrmissziót betöltő személy, aki azon túl, hogy bort ajánl, kóstoltat, tanácsokat ad, üggyé formálja a dolgot.

Nem annyira egyszerű ez a foglalkozás, mint gondolnánk, noha a cél egyértelmű: megteremteni egyfajta gasztrokulturális környezetet, amelyben megteremtődik az alkalomhoz illő kínálat. Olyan kínálat, amely akár a zenével is összhangban van.
Hogyan lett Pálffy borajánló? Annak idején, amikor a közszolgálati televízióban dolgozott, olyan lehetőségeket keresett, amelyek által a hírvilág szikár, tényszerűségétől elrugaszkodhat. Így talált rá erre az ágra, és mind jobban beleásta magát a borkínálat rejtelmeibe. Mostanában azonban, politikai elfoglaltsága miatt alig jut ideje a bor kultúrájával foglalkozni, úgyhogy az új könyv is várat magára.

Pálffy István befejezésül megosztotta azon gondolatait a közönséggel, hogy nincs egyértelmű recept arra nézve, hogy milyen ételhez, milyen bor dukál, de bizonyos szokások kialakultak, amelyek megszívlelendők.

Az est végén a Pálffy somelier-nek egy albumot ajándékoztak, majd Székely István, a kör tagja verseket szavalt, amelyek természetesen a borról szóltak. Egy új taggal is bővült a társaság: dr. Szabó Gábor belépője, stílszerűen, tucatnyi üveg finom, badacsonyi bor volt. Nem maradhatott el a kóstoló.

Kép és szöveg: Ádám T.