Egy cseppnyi otthon

  •  
  •  
  •  

Január 16-án nyílt meg a Fóti úton található, közel 40 férőhelyes hajléktalanszálló nappali melegedője, mely munkanapokon 9-15 óra között áll a segítséget kérők rendelkezésére. A Cérnagyár egykori óvodájában kialakított intézmény földszinti, felújított helyiségében térítésmentesen vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat az ide betérők.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”,”serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;}

Az elmúlt hetekben öt hajléktalant kezeltek a Károlyi Kórházban a hideg és az éhezés okozta betegségek következtében – remélhetőleg a hasonló esetek megelőzhetőek lesznek a nappali melegedő működtetésével, mely többek közt szociális és mentális segítségnyújtást, ruhatisztítást, tisztálkodási lehetőséget, főzést, televíziózást, és kötetlen beszélgetést is nyújt a bajbajutottaknak. A felújított helyiség hivatalosan január 16-án nyílt meg, melyet – mint a 17 éve működő hajléktalanszállót – a Twist Olivér Alapítvány működtet. Az intézmény fenntartásához – a pályázatokon elnyert pénz, az állami normatív támogatás és a fővárosi önkormányzat segítsége mellett – jelentős összeggel, a költségek negyedrészével járult hozzá Újpest Önkormányzata. A megnyitón az alapítvány képviselői mellett Nagy István, Újpest szociális alpolgármestere, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Boruzs András elöljáró és Dr. Hollósi Antal, a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság elnöke is megjelent. Nagy István kiemelte: öröm látni, hogy az önkormányzat és a civil szféra összefog egymással és közös célért harcol; s reményét fejezte ki, hogy az együttműködésből hosszú távú kapcsolat lesz.

A nappali melegedőről, a hajléktalanságról és az alapítvány munkájáról a civil szervezet két vezetőjével beszélgettünk.

– Komoly hiányt pótoltunk a nappali melegedő kialakításával, bár 1998 óta már nemcsak hajléktalanszálló, hanem utcai szociális munka is működik Újpesten: járjuk az utcákat és próbálunk segíteni a bajba került embereknek – mondta el lapunknak Virág Tamás, az alapítvány szakmai vezetője. – A Twist Olivér Alapítványt a három éve elhunyt kiváló szociálpolitikus, Mezei György által vezetett Újpesti Családsegítő Központ és a Menhely Alapítvány hozta létre. Hosszú munka előzte meg a nappali melegedő kialakítását, amelyre óriási igény mutatkozott a kerületben. Nemcsak a mindennapi élet szükségeit – fürdést, étkezést, mosási lehetőséget – biztosítjuk, hanem a szociális ügyekben, a munkába állásban, a szocializációban is segítő kezet nyújtunk. A hajléktalanság ugyanis nemcsak a lakáshiányt jelenti, ennél jóval többről van szó: például az elmagányosodás folyamatának megállításáról, visszafordításáról. Sajnos gyakran elérkezik egy pont a hajléktalanok életében, amikor belefáradnak a kilátástalanságba, értelmetlenségbe. Be kell bizonyítanunk nekik, hogy megfelelő segítséggel kijuthatnak ebből a helyzetből.

– A szállóban három szociális munkás foglalkozik az itt élőkkel, rendszeres találkozások, beszélgetések során folyik az úgynevezett egyéni esetkezelés – folytattuk a beszélgetést Forgács Etelkával, az átmeneti szálló vezetőjével. – Sokszor kapunk önkéntes segítséget, ruhacsomagot, néha élelmiszert, hiszen a környékbeliek már ismerik az intézményt és az itt élőket. Sajnos ez a megoldás valóban átmeneti: volt olyan lakónk, aki visszakerült az utcára, vagy épp hozzánk… Az itt élők zöme állami gondozott volt, nem talál bejelentett munkahelyet, kihasználják, kizsigerelik, a családjának – ha van – pedig nem meri ezt bevallani. Gyakori történet, hogy az itt lakó vidékről került fel Pestre, és a rokonai nem is tudják, hogy nem albérletben lakik… Azt hiszem, a változás egyik alapvető tényezője, hogy érzékenyebbé kell válnunk a problémára. Hogy meglátjuk a hajléktalanban a gyereket, a fiatal fiút, vagy lányt, és a felnőtt, erejében lévő embert is. Ha így teszünk, egész másképp nézünk majd az utcán élőkre.