Egy fillért sem kapott a főváros a turizmustámogató pénzekből

  •  
  •  
  •  

Hiába került a járvány miatt a legnagyobb bajba a budapesti idegenforgalom, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által gondozott Kisfaludy-program keretében a főváros semmilyen forrást nem kap. 

A 24.hu szerdán hívta fel rá a figyelmet, hogy az MTÜ honlapján azzal magyarázzák a fővárosi idegenvezetők kirekesztését a támogatásokból, hogy „A COVID utáni időszakban a belföldi és beutazó turizmus újraindulására vonatkozó eddig ismert adatok alapján úgy tűnik, hogy elsőként Budapest vendégforgalmi adatai fognak regenerálódni és újra növekvő tendenciát mutatni.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a pandémia sokkal jobban megviselte a budapesti idegenforgalmat, mint a vidékit. Maga az MTÜ írta egy augusztusi közleményében, hogy júliusban 1,4 millió hazánkba érkező vendégből 1,4 millió (tehát lényegében az összes) vidéken foglalt szállást. Ezt egyébként józan paraszti ésszel sem lett volna nehéz megjósolni, hiszen a fővárosba látogatók nagy többsége minden évben külföldi, a járvány idején azonban ők szinte teljesen elmaradtak.

“De vannak a programnak nyertesei, mégpedig a szokásos kör: a miniszterelnök barátai és üzletfelei, no meg a méltatlanul elhanyagolt Felcsút” – jegyzi meg Facebook-posztjában Karácsony Gergely. (A település 1,5 milliárd forintos támogatást kap.)

„A kormányzat a bajban újra a szerencsések mellé áll és azokat hagyja az út szélén, akiknek igazán szüksége lenne a segítségre” – írja a főpolgármester.

 

 

Hozzáteszi: a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén döntött Budapest turizmustámogató programjának elfogadásáról, de „kormányzati segítség nélkül ez a fontos ágazat nem tud talpra állni”.

Karácsony leszögezi: „ha az állam folytatja kicsinyes bosszúját Budapest ellen, a következmények beláthatatlanok lesznek”.

, , , , ,