Egy háziorvos fényképei

  •  
  •  
  •  

Természetfotókból nyílt kiállítás a tizedik tanévét folytató Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban január 9-én. A képek készítője dr. Lipovszky György eredeti foglalkozása szerint háziorvos Nógrád megyében, aki, ha éppen két falu között észrevesz valamit, rögtön megörökíti.

A kiállítást, amelyre dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő is ellátogatott, Pavletitsné Egressy Mária, az iskola igazgatónője nyitotta meg, aki az alkotó életútja mellett motivációit ismertette. Dr. Lipovszky György egyik gyerekkori példaképét követve készült orvosnak, szülőfalujában pedig olyannyira az élete részévé vált a természet, hogy előbb édesapjától, majd az iskolai fotószakkörben tanult fényképezni, és eme tudását mára olyannyira felfejlesztette, hogy 2011-ben Szegeden, 2013-ban pedig Budapesten is nyílt kiállítása.

– A fényképezéshez nem elég a technika, ismerni, szeretni, érteni kell a természetet; hallani a csend hangját – folytatódott a méltatás.
Dr. Lipovszky György egyébként egyben egy fotós baráti kör alapítója, e kör tagjainak pedig több külföldi kiállításuk is volt már. A Benkőben megnyitott tárlat célja, hogy minél több ember rácsodálkozhasson a természet szépségeire, különösen itt a lakótelepen.
Mint ismert: az iskola többféleképpen köszönti fennállásának tizedik évfordulóját; az ünnepi évnyitó istentisztelet, a karácsonyi koncert, valamint a képkiállítás szintén e jegyben zajlott, zajlik.


Az alkotó a fényképezésről
– A digitális gépek sok mindenben megkönnyítik a fotósok dolgát, azonban az eszközt meg kell ismerni. Természeti képek utómunkái során a képkivágást és fényerőt szabad csak állítani, az ilyen fotók további manipulációja nem megengedett, komoly pályázatok esetén pedig azonnali kizáró oknak is számít. Bár kevés az időm, munkám során, ha egyik faluból a másikba tartva valami különlegeset veszek észre, megörökítem.

M. Orbán A.