Egy hónap múlva elfogynak az álláskeresőkre szánt állami források

  •  
  •  
  •  

Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát, így az év hátralévő részére már csak nagyjából egy hónapra elegendő pénz maradt ebben a költségvetési zsebben – írja az Mfor.

A portál emlékeztet, hogy hivatalos adatok szerint a koronavírus hazai megjelenése óta, márciustól napjainkig több mint 112 ezren veszítették el az állásukat.

A valós szám azonban ennél jóval magasabb lehet, mivel nem mindenki regisztráltatja magát álláskeresőként a munkaügyi hivataloknál.

A munkájukat elvesztettek három havi álláskeresési ellátásra jogosultak, s bár a kormány elvi okokból számításba sem vette a támogatások bővítését, a jelenlegi körülmények között is meglepően sokat költöttek a 112 ezer álláskeresőre. Ennek következtében elképesztő mértékben ugrottak meg a kormányzat munkaerőpiaci kiadásai júniusban – hangsúlyozza a gazdasági portál.

A cikk kiemeli, hogy a hatodik hónapban 29,4 milliárd forintot fordított a kormány passzív kiadásokra, ami akár hatszoros mértékű megugrást is jelenthet a 2006-ig visszamenő adatokhoz képest. Ráadásul az Mfor szerint

a 2009-es válság utáni, mostaninál nagyobb mértékű munkanélküliség sem generált ekkora kiadást.

A megugrást három tényezővel magyarázzák:

  • hirtelen több tízezer embernek kellett álláskeresési járadékot folyósítani,
  • az álláskeresők nagy részét frissen regisztrált személyek teszik ki, így ők a közmunka-programokban még nem vehetnek részt, végül pedig
  • a bérek emelkedése is hozzájárulhatott a kiadások megnövekedéséhez.

Az Mfor szerint ugyanakkor annak ellenére nem lesz szükség az idei költségvetés módosítására, hogy már csak 14 milliárdnyi forrás áll a kormány rendelkezésére. Ennek oka, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül az álláskeresési ellátások előirányzat egy felülről nyitott előirányzat, amit szükség esetén a büdzsé újragondolása nélkül is túlléphet a kormány.

, , , , ,