Egy iskola – egy rendőr

  •  
  •  
  •  

Szeptemberben országszerte elindult az Iskola Rendőre program az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére. A program célja, hogy egy adott iskolához kineveznek egy rendőrt, aki az oktatási intézmény összes ügyes-bajos dolgát képviseli a rendőrségen, valamint a rendőrséget teljes mértékben képviseli az iskolában.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Nem volt ez másképpen Újpesten sem, szeptember elején kijelölték a kerületi iskolákhoz tartozó rendőröket, akik egyébként a legtöbb esetben azonosak a területen szolgálatot teljesítők körzeti megbízottakkal.

Tudnivaló, hogy az iskolákkal való kapcsolattartás nem újkeletű dolog, hiszen már eddig is működött valamilyen formában, különösen azon intézményeknél, ahol már előfordultak kisebb-nagyobb bűncselekmények. A rendőrök mindennapi munkájához tartozott, hogy kapcsolatban legyenek a diákokkal, iskolavezetőkkel, pedagógusokkal. Most ez az Iskola Rendőre programként működik tovább.

– Ha konfliktushelyzet adódik bármely intézményben, az iskola rendőrének feladata megoldást találni, vagy bevonni a rendőrséget az ügybe – tudtuk meg Baranyi Józseftől, Újpest rendőrkapitányától. – S hogy milyen problémás helyzetek adódhatnak? Egy egészen közeli eset: minden szeptember 1-jén közlekedési gondot okoz, hogy a diákok elszoktak az iskolától, az autósok is még figyelmetlenebbek, mint a tanév más időszakaiban. Nagyjából egy hónapig kell a rendőrségnek besegíteni a közlekedési gondok megoldásában. Sajnálatos módon beszélnünk kell a tanár-diák közötti tettleges konfliktusról is, amely egyre gyakoribb. Sok helyen kábítószer-gyanús dolgokat is észlelnek a pedagógusok. Szerencsére a legtöbb esetben kiderül, hogy a szer nem kábítószer, de ettől még ugyanolyan komolyan kell venni a feltételezést minden alkalommal. A gondok megelőzésre is éppolyan gondot kell fordítani. Az iskola rendőrének nem az a feladata, hogy mindenhez értsen, de ha a rendőrséget érintő megelőzési kérdés vetődik fel, akkor az iskola rendőre ezt közvetíti annak a kollégájának, aki ez ügyben illetékes.

 
Ne váljon a gyerekből áldozat

Mivel az iskolák száma nagyobb, mint a körzeti megbízottaké, előfordul, hogy egy-egy rendőrhöz több intézmény is tartozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a több iskolához tartozó rendőr kevésbé gondozná a kapcsolatot az intézményekkel.

Ez ügyben kérdeztük Pavletitsné Egressy Máriát, az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatónőjét. Iskolájukhoz éppen egy olyan rendőr – Klement Tibor rendőrzászlós – tartozik, aki több iskolának is kapcsolattartója.

Azt gondolom, fontos látni, hogy mi elébe mentünk már a dolgoknak. Nem akkor kezdődött az odafigyelésünk erre a témára, amikor az Iskola Rendőre program elindult. Már három évvel ezelőtt csatlakoztunk a Biztonságos Iskola hálózathoz, ez a negyedik tanévünk tehát, hogy tantervbe szőve foglalkozunk diákjaink biztonságával – tudtuk meg Pavletitsné Egressy Máriától, az iskola igazgatójától.

– 2004-ben indult az iskola, akkor nagyon sok problémánk volt az iskola körül. Rendszeresen bejöttek éjszaka illetéktelenek, sokszor megtámadtak gyerekeket hazafelé, elvettek tőlük dolgokat. Ezen dolgok hatására döntöttünk úgy, hogy lépnünk kell. A kinti nagy gyerekekkel nem tudtunk mit tenni, ám abban biztosak voltunk, hogy nem szeretnénk, ha a mi diákjaink ilyenné válnának. Szeretnénk, ha a hozzánk járó gyerekekből sem elkövető, sem áldozat nem válna. Sok mindennel próbálkoztunk belső erővel, majd találkoztunk dr. Nyári Katalinnal, a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetségének elnökével, aki akkor szerette volna létrehozni a Biztonságos Iskola hálózatot. Azonnal kapcsolódtunk a programhoz. Ebből adódóan már eddig is nagyon jó kapcsolatunk volt a IV. kerületi rendőrséggel, hiszen sokszor jártak ki előadásokat tartani, személyesen ismertük azt évek óta, aki most az Iskola Rendőre lett.

Az igazgatónő elmondta, fontosnak tartja, hogy a gyerekek ne tartsanak a rendőrtől. Lássák, hogy bizalommal fordulhatnak hozzá – a szülők pedig azt, gyermekük biztonságban van az intézményben. Drogprevencióval, KRESZ oktatással jönnek hozzánk a rendőrök rendszeresen.

Mint megtudtuk, fontos, hogy minden korosztálynak a saját szintjén tanítsák az önvédelemmel, bűnmegelőzéssel kapcsolatos ismereteket. Ily módon természetessé válik egy kisdiáknak, aki már nem szülői kísérettel jön iskolába, illetve megy haza, hogy ne álljon szóba idegenekkel, hogy megfigyeljék az embereket, hogy ha támadás éri őket, tudjanak, merjenek segítséget kérni.

– Szeretnénk és azt várjuk, hogy legalább olyan jó és szoros legyen a kapcsolatunk az Iskola Rendőre program által a rendőrséggel, mint korábban. Erről tapasztalatunk egy-két hónap múlva lesz, hiszen ezzel az elnevezéssel most tanév elején indult a program.

 
A szülők részéről tapasztalható ellenállás

Ugyanebben a témakörben megkerestük Klement Tibor rendőrzászlóst is, aki három iskola rendőre: hozzá tartozik a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, az Erzsébet Utcai Általános Iskola, valamint a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola is.

Arról kérdeztük, mit gondol, mit tehet a diákokért, vannak-e már említésre méltó tapasztalatai.

– Ahogyan én látom, vegyes a fogadtatása a programnak a tanulók, szüleik és az iskolák részéről egyaránt. Nekem szerencsés helyzetem van, hiszen már több éves kapcsolat van a hátunk mögött, egészen kedvező a hozzáállás a rendőrséghez és a rendőrökhöz. Ha bármi gond van, az intézmények igazgatói akár a rendőrségen, akár a személyes mobiltelefonszámomon is hívhatnak. A gyakorlat szerint, ha olyan eset történik, amely azonnali rendőri intézkedést kíván, akkor a 107-re vagy az újpesti rendőrség központi számára szólnak. Ilyenkor a szolgálaton keresztül értesülök az eseményekről. Abban az esetben, ha az eset nem sürgős, esetleg csak tanács kell, a mobiltelefonomon keresnek az iskolavezetők. A hívást követően, amint tudok, bemegyek és személyesen is megbeszéljük a teendőket, lehetőségeket.

Klement Tibor rendőrzászlós elmondta, szerencsés helyzetben érzi magát, mivel olyan iskolákat lát maga körül, ahol kiugróan renitens eset nem történik. Időnként ugyan előfordulnak kisebb verekedések, balhék, de ezek a kezelhető kategóriába tartoznak. Mint megtudtuk, a jelzőrendszer jól működik. Folyamatban van a tapasztalatok értékelése, ennek eredményeképpen például az Erzsébet Utcai Általános Iskolában több osztályfőnöki órán is részt vesznek majd rendőrök, hogy a létező konfliktusokat megoldják, az elkövetkezőknek pedig inkább elébe menjenek.

Furcsa módon éppen a szülők részéről tapasztalnak a rendőrök ellenállást. Egyszerű, ám szemléletes példa a szabályok be nem tartására, ahogyan a felnőttek nem veszik tudomásul, hogy a Nyár utca sétálóutca. Sokszor egy vállrándítással elintézik a figyelmeztetést, nem törődnek sem a bírsággal, sem a feljelentéssel, úgy érzik, nekik kiváltságuk, hogy behajthatnak oda, ahol azt egyébként a szabályok tiltják. Ez a probléma kerületszerte tapasztalható, sőt, máskor éppen a gyalogosok teremtenek olyan helyzetet, hogy keresztbe-kasul játnak az úttesten, balesetveszélyes helyzetet teremtve.

 
Iskola rendőrei Újpesten

 Az iskola rendőre program kerületi koordinátorának a neve: Molnár Hajnalka r. törzsőrmester Tel.:234-34-14 

                                                                             

Az Erzsébet utcai Általános Iskola rendőre : Klement Tibor r. zászlós                                                                                      tel.: 231-34-00 / 125 mell. 

Fogadó óra* : Bp., IV. ker. Kassai utca 11, minden kedden 17-19 óráig

 

Az Éltes Mátyás Újpesti Speciális Általános Iskola rendőre: Klopp Balázs r. törzsőrmester

Tel.: 231-34-00 / 125 mell.

Fogadó óra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11., minden pénteken 17-19 óráig

 
Homoktövis Általános Iskola rendőre : Gálóczi Viktor r. törzszászlós
Tel.: 231-34-00 / 167 mell.

Fogadó óra*: Bp., IV. ker. Farkas-Erdő utca 13., minden szerdán 17-19 óráig

 
Szigeti József utcai Általános Iskola rendőre: Csőrés Tamás r. törzsőrmester
Tel.: 231-34-00 / 125 mell. 

Fogadó óra*: Bp., IV. ker. Závodszky utca 1, minden hétfőn 17-19 óráig

 

Szűcs Sándor Általános Iskola rendőre: Simon Gábor r. törzsőrmester

Tel.: 231-34-00 /125 mell. 

Fogadó óra* : Bp., IV. ker. Erdősor utca 12, minden kedden 17-19 óráig

 

Testnevelés Tagozatos Általános Iskola rendőre: Klopp Balázs r. törzsőrmester

Tel.: 231-34-00 /125 mell.

Fogadó óra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11, minden pénteken 17-19 óráig

 

Angol Tagozatos Általános Iskola rendőre: Pető Zsolt r. zászlós

Tel.: 231-34-00 /125 mell. 

Fogadó óra* : Bp., IV. ker. Erdősor utca 12., minden csütörtökön 17-19 óráig

 

Bajza József Általános Iskola rendőre: Simon Gábor r. törzsőrmester

Tel.: 231-34-00 /125 mell. 

Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Erdősor utca 12., minden kedden 17-19 óráig

 

Csokonai Vitéz Mihály 12 évfolyamos Gimnáziumrendőre: Kaszás Norbert r. törzsőrmester tel.: 231-34-00 /167 mell.

Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Farkas-Erdő utca 13, minden hétfőn 17-19 óráig

 

Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola rendőre: Klement Tibor r. zászlós

Tel.: 231-34-00 /125 mell. 
Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden kedden 17-19 óráig
 

Benkő István Református Általános Iskola „iskola rendőre” : Klement Tibor r. zászlós                                                                                      tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden kedden 17-19 óráig

 

Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola „iskola rendőre” : Klopp Balázs r. törzsőrmester

tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden pénteken 17-19 óráig

 
Gyermekház Általános Iskola „iskola rendőre” : Molnár Gábor r. törzsőrmester

tel.: 231-34-00 / 167 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Farkas-Erdő utca 13. , minden kedden 17-19 óráig

 

Humánus Alapítványi Általános Iskola „iskola rendőre”: Pető Zsolt r. zászlós                                                                                       tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Erdősor utca 12.  , minden csütörtökön 17-19 óráig

 

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola „iskola rendőre” : Klopp Balázs r. törzsőrmester

tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden pénteken 17-19 óráig

 

Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ Általános Iskola „iskola rendőre”: Varga László r. törzsőrmester tel.: 231-34-00 / 167 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Farkas-Erdő utca 13.  , minden pénteken 17-19 óráig

 

Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium„iskola rendőre” : Bényei László r. főtörzsőrmester                                                                                       tel.: 231-34-00 /125 mell. Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Závodszky utca 1.  , minden csütörtökön 17-19 óráig

 

Langlet Valdemár Általános és Felnőttképző Iskola „iskola rendőre”: Pap Szilvia r. törzsőrmester   tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Templom utca 2.  , minden hétfőn 17-19 óráig

 

Megyeri úti Általános Iskola „iskola rendőre”: Pető Zsolt r. zászlós                                                                                       tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra* : Bp., IV. ker. Erdősor utca 12.  , minden csütörtökön 17-19 óráig

 

Német Tagozatos Általános Iskola „iskola rendőre” : Kéry László r. törzszászlós

tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden szerdán 17-19 óráig

 

Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskola „iskola rendőre” : Klopp Balázs r. törzsőrmester tel.: 231-34-00 / 125 mell. Fogadóóra*: Bp., IV. ker. Kassai utca 11.  , minden pénteken 17-19 óráig

 
*szolgálat függvényében tartandó meg