Egy lépéssel közelebb a városok közvetlen uniós támogatásához

  •  
  •  
  •  

Hétfőn szavazta meg az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága Cseh Katalin momentumos EP-képviselő Budapest Brüsszeli Képviseletével közösen kidolgozott módosító javaslatát, miszerint koronavírus-járvány után a gazdasági helyreállításra szánt támogatást csak úgy lehet elkölteni, ha döntéshozatali eljárásba a tagországok kormányai bevonják az önkormányzatokat, a civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket is. A hírt Karácsony Gergely is üdvözölte a közösségi médiában.

Cseh Katalin szerint a javaslatot az Európai Parlament jó eséllyel meg fogja szavazni. A Momentum EP-képviselője szerint ez hatalmas siker Magyarországnak. Mint fogalmazott:

„Hiszen így a jövőben a magyar kormány nem adhatná kénye kedve szerint a forrásokat – a pénzek elköltéséről egyeztetnie kellene majd az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel is.”

Az elfogadott döntés közös bizottsági módosító javaslatként kerül a plenáris ülése elé.

Budapest vezetése üdvözli a döntést

Karácsony Gergely „fontos előrelépésnek” nevezte a fejleményt, és hangsúlyozta, hogy bár az Európai Parlament döntése még hátravan, „kétségtelen, hogy összeurópai nagyvárosi lobbink lassan beérni látszik”.

A főpolgármester szerint az Európai Parlamentben egyre többen támogatják, hogy a városok közvetlen támogatáshoz jussanak az európai zöld átmenetet és dekarbonizációt (Just Transition Fund), illetve a világjárvány utáni gazdasági talpra állást (React EU) segítő alapokból.

Karácsony hangsúlyozta:

„Budapest zöldítése és fenntarthatóvá tétele nem végezhető el külső források nélkül. Miközben a kormány pénzügyileg megfojtana minket, az EU-ban komoly erők ismerik fel, hogy a nagyvárosok kulcsszereplők közös európai céljaink – a klímakrízis elleni küzdelem és az igazságos, fenntartható gazdasági fejlődés – megvalósításában.”

, , , , , , , , , , ,