Egy pályázat segíthet

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Szakrendelő felújításának ügye ismét terítékre került a legutóbbi Képviselő-testületi ülésen. Bár a felújítás a Főváros feladata lenne, Újpest Önkormányzata ismét kísérletet tett arra, hogy újabb lehetőséget javasolva megoldja a felújítás kérdését.

A legutóbbi megoldási javaslat szerint a Főváros és Újpest Önkormányzata 2/3, 1/3 arányban közösen állták volna a felújítás hozzávetőlegesen 750 millió forintos költségét, melynek értelmében Újpest Önkormányzata el is különített 250 millió forintot. Azonban a Főváros elő nem készített, és meg nem hozott döntései miatt a felújítás komoly késedelmet szenvedett.
Most a képviselők, úgy döntöttek, hogy az összeg átcsoportosításával támogatják a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet épületenergetikai fejlesztéséhez szükséges pályázaton való részvételét. Ennek értelmében 10 millió forintot biztosítanak a pályázat előkészítéséhez, míg a fennmaradó 240 millió forintot, a támogatás elnyerése estén, a pályázati forrás lehívásához önrészként biztosítják.
 
A pályázati lehetőségeket rendszeresen figyelemmel kísérő Szalkai Istvánt (MSZP) kérdeztük a részletekről, aki kidolgozta az előterjesztés hátterét:
-Képviselő úr, lényegében évek óta a legkülönbözőbb hírek röppennek fel a felnőtt szakrendelő ügyében. Milyen új helyzet állt elő?
-Valóban, egy végtelenbe vesző kínlódásnak kezdett hatni az intézmény sorsának a rendezése, illetve annak ellehetetlenülése. Hiába volt meg a jó szándék mind az újpesti, mind a fővárosi önkormányzat részéről, valahogy elbeszéltünk egymás mellett, vagy előre nem látott körülmények vetettek fel újabb és újabb akadályokat, pedig 250 millió forintot rég elkülönítettünk ennek megoldására. A Gyermek-szakrendelő felújítása is bizonyítja, hogy jobb, ha a saját kezünkbe vesszük a dolgainkat.
-A felnőtt szakrendelő a főváros kezelésében van. Milyen mozgástere lehet ezzel Újpestnek?
-Akik figyelmesen követik a pályázati kiírásokat, azoknak rögtön feltűnhetett a mostanában meghirdetett Környezetvédelmi, Energetikai Operatív Program (KEOP), amely bár uniós társvonatkozású, de magyarországi felhasználása is nyitott. A pályázat főként a fűtéskorszerűsítést, energia-megtakarítást célozza meg.
–Hogyan kapcsolódik ez a szakrendelő jövőjéhez?
-Erre a pályázatra egyharmados önrésszel lehet jelentkezni. Az eddig tartalékolt 240 millió forintot átadjuk a Károlyi kórháznak, amihez a szakrendelő is tartozik s így a Károlyi, fővárosi intézményként már pályázhat.
-Milyen összegre?
-Megközelítően 750 millió forintra s erre a megoldásra nyitott a fővárosi önkormányzat is.
-Mire lenne elég ez az összeg?
-A teljes felújításra nem futja, de olyan alapvető munkákat biztosítana, melyek nagy részben teljesítik a mostani siralmas állapotok megszüntetését. Lépéselőnyben vagyunk a pályázati benyújtással, mert a Károlyi szakemberei már előkészítették a felméréseket. Ennek értelmébe megvalósulhatna a nyílászárók teljes cseréje, a fűtéskorszerűsítés, homlokzati felújítás és tetőszigetelés.