Egy topmenedzser Újpestről

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Közművelődési Kör tagjai közül sokan voltak kíváncsiak Rojkó Annamária előadására január 20-án este a Polgárcentrumban. A helytörténeti kutató Aki a korát megelőzte címmel könyvet írt Ascher Lipótról, az Egyesült Izzó legendás vezérigazgatójáról. Az esten bemutatott archív fotókat Szőlőssy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője válogatta össze, és kivetítve mutatta be a megjelenteknek. Az est házigazdája dr. Sipos Lajos irodalomtörténész volt.

Mivel az idén ez az első rendezvénye a közművelődési körnek, rendhagyóan kezdődött a találkozó: dr. Kőrös András, Újpest díszpolgára, a kör ügyvivője beszámolt az elmúlt évek eseményeiről. Egymást érték a színes programok: irodalmi estek, tudományos előadások, kirándulások, koncertek. Kiderült, hogy kissé megfogyatkozott a létszám, anyagiakban sem dúskálnak, és a kör korfája sem az igazi. Ennek ellenére a lendület mindvégig megmaradt. Az ügyvivő köszönetet mondott az önkormányzatnak, az Ady Endre Művelődési Központnak, az Újpesti Helytörténeti Gyűjteménynek és nem utolsósorban a tagoknak a támogatásért, a segítségért.  

Az est aktualitása több dologhoz köthető. Egyrészt a könyv megjelenése, másrészt éppen 140 éve született, és 60 éve halt meg Ascher Lipót, Újpest kiválósága.  Dr. Sipos Lajos tanár úr, Újpest díszpolgára, mint mindig, most is alaposan felkészült a témából, így nem csoda, hogy érdekesnél érdekesebb kérdéseket tett fel a szerzőnek. Rojkó Annamária számtalan titkot elárult, és bevallotta, bizony nem volt egyszerű a kutatás, mert Ascher zárkózott ember volt, nem szívesen nyilatkozott a sajtónak. A beszélgetésben kirajzolódott egy nagyformátumú ember portréja, aki tényleg megelőzte a korát, úgy is fogalmazhatnánk, ahogy a kiadó tette: Egy topmenedzser élettörténete ez, aki a korát megelőzte.

Már a negyedik könyv

Immár a negyedik kötetéhez érkezett az a bibliofil könyvsorozat, amelyet Újpest Önkormányzata indított a város helytörténeti értékeinek és neves lakóinak megismertetése érdekében. A gyűjteményes kötetek („Volt egyszer egy város”, „Híres újpestiek” és „Újpestről jöttünk”) után ezúttal egy olyan monográfiát kaphatnak kézbe az olvasók, amely Aschner Lipót életét és pályáját mutatja be. Ez a róla szóló kötet levéltári dokumentumok, magánlevelek, ipar- és sporttörténeti események, valamint visszaemlékezések alapján vázolja fel a kis felvidéki faluból, a Nyitra megyei Assakürtből elindult vezérigazgató portréját. Szerzője Rojkó Annamária helytörténeti kutató. A kiadást az újpesti székhelyű Kossuth Kiadó vállalta magára.

Élete

Aschner Lipót (Assakürt, 1872. január 27. – Budapest, 1952. január 18.) üzletember, az Egyesült Izzó felvirágoztatója, a Tungsram alapítója, az Újpesti Torna Egylet elnöke és mecénása, „a magyar világítástechnika Mechwartja” ezer szállal kötődik Újpesthez. Hogy mást ne említsünk: 1892-től 1952-ig, azaz hatvan éven keresztül dolgozott az Egyesült Izzóban, – mai kifejezéssel élve – a „topmenedzserek” különleges képességével rendelkezett. A karrierjét alulról kezdte, és végigjárta a ranglétrát, az egykori kistisztviselőből 1921-re a gyár vezérigazgatója lett. Az 1930-as években a gyáripar „fenegyerekeként” emlegették, aki gondolkodásában, kreativitásában és ötleteiben messze megelőzte és felülmúlta a tárgyaló partnereit.

A kulturális és sportéletet, valamint a szociális ellátást érintő egyedülálló beruházásaival, mecénási tevékenységével nem csupán a gyárban dolgozó több ezer munkás és tisztviselő, hanem Újpest és Magyarország számára is jelentős értékeket teremtett.
1952 januárjában a lapok nem adtak hírt Aschner Lipót haláláról.

Kép és szöveg: Ádám T.