Egy újpesti orvosnak hála Attila-szobor kerül Ópusztaszerre

  •  
  •  
  •  

Augusztus 19-én leplezik le Attila hun király szobrát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén – számolt be a Magyar Nemzet. Az alkotás egy újpesti orvosnak hála találhatott otthonra.

Az öt méter magas mészkőszobor számára az emlékpark főbejáratánál egy kisebb kunhalmot emeltek, az emlékművet ennek a tetején helyezik el. Az alkotást Cziráki F. György újpesti orvos kezdeményezésére a felvidéki származású Parlag István szobrász készítette el Petró Attila gávavencsellői kőfaragó vállalkozó műhelyében.

Az impozáns emlékmű 2020 óta hiába várta, hogy otthonra leljen, majd a sajtóbeszámolóknak köszönhetően több önkormányzat is jelezte, hogy szívesen befogadná a szobrot.

Cziráki F. György választása végül Ópusztaszerre esett, mert szerinte a történeti emlékpark kapcsolódik Attilához, a hunokhoz, és érzékelteti a hun–magyar folytonosságot is, ami számára nagyon fontos.

“Egészen biztos vagyok benne, hogy a főbejárat előtere kiváló hely lesz, annál is inkább, mert ha bemegyünk az emlékparkba, akkor alig száz méterre ott van Árpád vezér szobra”

– emelte ki a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában az orvos.

A cikk emlékeztet arra, hogy a szobrot eredetileg tavasszal, március 30-án leplezték volna le, ám a talapzat építészeti terveinek hiánya, illetve a parkolóként használt terület közigazgatási státuszának megváltoztatása is késleltette a ceremóniát, amelyre így augusztus 19-én kerülhet sor.

, , ,